In 2006 heeft de Commandant Landstrijdkrachten op voordracht van de Militaire Ruitersportvereniging ‘Te Paard!’ (MRV) het Militair Ruiterbewijs en het militair rijtenue opgenomen in het tenuevoorschrift Koninklijke Landmacht (klik hier). De overige krijgsmachtdelen volgden met een eigen rijtenue. Hieronder volgt een overzicht wanneer en hoe dit kan worden aangevraagd.
Koninklijke Landmacht (KL)
Het militair rijtenue (DT-Rij) is bij de KL geïntroduceerd in 2006 (klik hier) en staat beschreven in §8.2 van het tenuevoorschrift (klik hier). Het bestaat uit het reguliere uniform (DT) met zwarte handschoenen en enkele aanpassingen (het pakket): een groene rijbroek, -jas en cap, alsmede door de ruiter zelf aan te schaffen zwarte laarzen en sporen. Het pakket wordt op rijkskosten verstrekt aan actief dienende beroepsmilitairen en reservisten die:
Aanvragen onder A) via de commandant; onder B) via de secretaris van de MRV (klik hier), die de aanvraag namens de MRV beoordeelt en doorstuurt naar het Hoofd Sectie Ceremonieel & Protocol Commando Landstrijdkrachten.
Koninklijke Luchtmacht (KLu)
Het DT-Rij is bij de KLu geïntroduceerd in 2009 (klik hier) en staat beschreven in §9.4 van het tenuevoorschrift (klik hier). Het pakket bestaat uit een blauwe rijbroek, -jas en cap. De regeling wijkt op punten af van de KL. Aanvragen via het Hoofd Bureau Protocol Commando Luchtstrijdkrachten.
Koninklijke Marine (KM)
Het DT-Rij bij de KM staat beschreven in §32 van het tenuevoorschrift (klik hier). Het pakket bestaat uit een blauwe rijbroek, -jas en cap. De regeling wijkt op punten af van de KL. Aanvragen via de plaatsvervangend Chef Kabinet Commando Zeestrijdkrachten.
Koninklijke Marechaussee (KMar)
Het DT-Rij bij de Koninklijke Marechaussee is beschreven in §10 van het tenuevoorschrift KMar (klik hier). Het pakket bestaat uit een blauwe rijbroek en cap en wordt verstrekt aan actief dienende beroepsmilitairen en reservisten ingedeeld bij de Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee. Dit pakket is aan te vragen via de commandant deze Bereden Brigade.
Springen (sinds 1895)
Eventing (sinds 1903)
Dressuur (sinds 1923)
Vijfkamp (sinds 1927)