Militair Rijtenue 

In 2006 heeft de Commandant Landstrijdkrachten op voordracht van de Militaire Ruitersportvereniging ‘Te Paard!’ (MRV) en de Stichting Militair Ruiterbewijs het militair rijtenue opgenomen in het tenuevoorschrift Koninklijke Landmacht (klik hier). De overige krijgsmachtdelen volgden met een eigen rijtenue. Hieronder volgt een overzicht dat inzicht geeft in wie een militair rijtenue kan aanvragen met welke procedure. 

 

Koninklijke Landmacht (KL)

Het militair rijtenue (DT-Rij) is bij de KL geïntroduceerd in 2006 (klik hier) en staat beschreven in §8.2 van het tenuevoorschrift (klik hier). Het bestaat uit de door het KPU aangemeten en geleverde (DT) uniformjas-ruiter met zwarte handschoenen en het volgende  pakket: een groene rijbroek, een cap, zwarte laarzen en sporen. Het pakket wordt op rijkskosten verstrekt aan actief dienende beroepsmilitairen en reservisten die:

 

  1. als ruiter zijn ingedeeld bij het Cavalerie Ere-Escorte of het Korps Rijdende Artillerie;

    of

  2. lid zijn van de MRV of een aan de MRV gelieerde vereniging (de regionale afdelingen in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, 't Harde, Havelte / Noordoost, Oirschot / Zuidoost en Rotterdam, en/of de NVBW) en bovendien:

  1. voldaan hebben aan de eisen voor het Militair Ruiterbewijs; of
  2. beschikken over een via de MRV verkregen geldige KNHS-startpas met ≥5 winstpunten in dressuur klasse B of ≥1 winstpunt in springen klasse B; of
  3. uitkomen voor de militaire rijéquipe van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS); of
  4. voldaan hebben aan de eis voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF op het onderdeel springen in de Olympische Moderne Vijfkamp.

 

Aanvragen onder A) via de commandant; onder B) via de secretaris van de MRV (klik hier), die de aanvraag namens de MRV beoordeelt en doorstuurt naar het Hoofd Sectie Ceremonieel & Protocol Commando Landstrijdkrachten.

 

Koninklijke Luchtmacht (KLu)

Het DT-Rij is bij de KLu geïntroduceerd in 2009 (klik hier) en staat beschreven in §9.4 van het tenuevoorschrift (klik hier). Het bestaat uit de door het KPU aangemeten en geleverde (DT) uniformjas-ruiter met zwarte handschoenen en het volgende  pakket: een blauwe rijbroek, een cap, zwarte laarzen en sporen. Aanvragen via het Hoofd Bureau Protocol Commando Luchtstrijdkrachten.

 

Koninklijke Marine (KM)

Het DT-Rij bij de KM staat beschreven in §32 van het tenuevoorschrift (klik hier). Het bestaat uit de door het KPU aangemeten en geleverde (DT) uniformjas-ruiter met zwarte handschoenen en het volgende  pakket: een blauwe rijbroek, een cap, zwarte laarzen en sporen. Aanvragen via de plaatsvervangend Chef Kabinet Commando Zeestrijdkrachten.

 

Koninklijke Marechaussee (KMar)

Het DT-Rij bij de Koninklijke Marechaussee is beschreven in §10 van het tenuevoorschrift KMar (klik hier). Het bestaat uit de door het KPU aangemeten en geleverde (DT) uniformjas-ruiter met zwarte handschoenen en het volgende  pakket: een blauwe rijbroek, een cap, zwarte laarzen en sporen en wordt verstrekt aan actief dienende beroepsmilitairen en reservisten ingedeeld bij de Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee. Dit pakket is  aan te vragen via de commandant van de Bereden Brigade. 

Volgende activiteit

Klik hier voor de Kalender

Militair Ruiterbewijs

Geslaagden (sinds 2002)

Inloggen

Login

Zoeken in de website

Lid KNHS