7 oktober 2020  
Verslag SGW West-Betuwe 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 3 en 4 oktober werd in Buurmalsen en Ophemert de Samengestelde Wedstrijd (SGW) West-Betuwe met een militaire rubriek georganiseerd door de Malsnaruiters. Aanvankelijk zou hier ook het Nationaal Militair Kampioenschap Ruitersport (NMKR) Eventing 2020 plaatsvinden, maar vanwege de COVID-19-maatregelen werd het NMKR op last van Defensie afgelast. Na de persconferentie van de minister-president werd besloten om (voorlopig) geen NMK'n meer te organiseren om de gezondheidsrisico's voor het Defensiepersoneel te verkleinen.

 

Nadat de organisatie van de Veiligheidsregio toestemming had gekregen om  de wedstrijd door te laten gaan, met inachtneming van aanvullende maatregelen, kregen ook alle ingeschreven militaire ruiters groen licht om mee te doen. De aanvullende maatregelen waren o.a. een gezondheidscheck bij aankomst, afwezigheid van publiek en beperkte ondersteuning.

 

Omdat er 15 militaire combinaties aan de start kwamen in de BB, B en L, besloot het bestuur van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) om per klasse militaire rubrieken te organiseren. De uitslagen werden achteraf vastgesteld en worden thans bekend gemaakt in dit nieuwsbericht en op startlijsten.nl. De prijsuitreiking vindt plaats, indien de COVID-19-maatregelen dit toestaan, op 14 november op de MRV Ruitersportdag 2020 voor wedstrijdruiters in dressuur, springen en eventing in Renswoude. Nadere mededelingen over deze dag volgen. 

 

Het was een mooie en sportieve wedstrijd met goede prestaties. Vooral de cross langs de Waal was geweldig uitgezet.

 

De uitslagen van de onderlinge militaire rubrieken zijn als volgt:

 

Klasse L

  1. Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Erwin Wellner met Inouk
  2. Marechaussee 2 Gina Gerrets met Bella

 

Klasse B

  1. Opperwachtmeester der Koninklijke Marechaussee Stephanie Gog met Fair Lady
  2. Opperwachtmeester der Koninklijke Marechaussee Chantal Gommans-Hendriks met Carissimo Z.

 

Wachtmeester Erwin Wellner won tevens in de klasse L overall militair én civiel.

 

Vermeldenswaard is dat de meeste ruiters in B en L de cross reden in het eventingtenue dat de MRV heeft aangeschaft voor de (tot nu toe) 12 beste militaire eventingruiters, op voorspraak van de eventingcoördinator Ritmeester b.d. Albert Lebon. Deze zijn aangeschaft op voorstel van de eventingruiters zelf en bevorderen de professionele en uniforme uitstraling tijdens crosswedstrijden en -trainingen.

 

Generaal-majoor der Fuseliers b.d. drs. Hans van der Louw, voorzitter MRV, was zondag 4 september aanwezig als groom van een van de ruiters: ‘Het was een mooie wedstrijd met uitstekende prestaties. De meesten reden hun cross  in het nieuwe MRV-tenue (trui en cap). Als voorzitter was ik daar uiteraard enorm trots op! Ondanks de regenval van de dagen ervoor was het parcours goed berijdbaar en was het een feest om erbij te zijn. Publiek was weliswaar niet toegestaan, maar als groom kon ik toch aanwezig zijn, aanmoedigen en foto’s maken. Voor sommige ruiters was het jaren geleden dat zij een cross reden, anderen rijden dit jaar in een hogere klasse en leren samen met hun paard veel nieuwe dingen. Net als vorig jaar was het een fantastisch parcours in een waterrijke omgeving waar meedoen en de onderlinge saamhorigheid bijna even zwaar telden als een goede prestatie. De KMar-ruiters waren in de meerderheid in B en L maar wachtmeester Erwin Wellner won toch maar 'gewoon' de L-rubriek. Hopelijk zijn volgend jaar ook de KLu en KM weer vertegenwoordigd, ook in het NMKR/E in april 2021 op Landgoed Maarsbergen. De SGW West-Betuwe heeft zijn plek op de militaire ruitersportkalender zeker verdiend. Hopelijk is de MRV volgend jaar opnieuw te gast bij de Malsnaruiters!'.

 

Het bestuur van de MRV dankt de Malsnaruiters voor de beschikbare startplaatsen en de militaire rubrieken, en in het bijzonder wachtmeester Erwin Wellner voor zijn inzet, het meedenken en de organisatie.

 

De complete uitslagen worden gepubliceerd op www.startlijsten.nl. Het bestuur van de MRV feliciteert alle ruiters met de behaalde resultaten.

 

 Wachtmeester Erwin Wellner organiseerde niet alleen de SGW West-Betuwe op 3-4 oktober, hij won ook klasse L - militair én civiel (foto Gerben van Leeuwen)