20 oktober 2019  
Militair Ruiterbewijs: 3e lichting 2019 geslaagd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren vond het derde en laatste examen Militair Ruiterbewijs (MRb) in 2019 plaats op de Manege Korps Rijdende Artillerie in 't Harde.

 

Dit was het 53e MRb-examen georganiseerd door de Stichting Militair Ruiterbewijs (SMR). Het Militair Ruiterbewijs is op 27 maart 2002 door de Bevelhebber der Landstrijdkrachten ingesteld. Sindsdien hebben medewerkers en paarden van de Manege Korps Rijdende Artillerie met sprekende namen als Adjudant, Appel, Artillerist, Glock, Invictus en Victorie gefaciliteerd dat ruiters het MRb behalen.

 

Het MRb werd vandaag behaald door:

 

  • Sergeant van de Koninklijke Luchtmacht N.N.
  • Soldaat 1 (R) der Infanterie Wytze Stienstra.

 

Het MRb in Zilver werd vandaag behaald door:

 

 

Kolonel der Cavalerie drs. Harold de Jong, voorzitter SMR: 'Binnen de Krijgsmacht kennen we vele goede ruiters die ook op (inter)nationaal niveau hoog scoren. Deze namen zien we niet altijd terug in de kandidaten van de examens. Het zou mooi zijn wanneer er meer wedstrijdruiters deel zouden nemen aan het MRb-examen. Dat is een lastige proef, met getrokken sabel en stang-en-trenshoofdstel, maar wel een uitdaging die hen aan zou moeten spreken. Hiermee kunnen we samen in prestatie en zichtbaarheid op het uniform de militaire ruitersport promoten. Binnen en buiten onze Krijgsmacht.

De verzorging en uitvoering op de Manege Korps Rijdende Artillerie was weer uitstekend zoals altijd en gezien het percentage geslaagden mogen we spreken van een succesvolle dag'.

 

Sinds 2002 zijn er 291 Militair Ruiterbewijzen, 163 Militair Ruiterbewijzen in Zilver en 63 Militair Ruiterbewijzen in Goud behaald. Al deze ruiters zijn met de hoogst behaalde graad vermeld in de Eregalerij van de Stichting Militair Ruiterbewijs.

 Soldaat Wytze Stienstra bij de inspectie van het harnachement door de voorzitter van de examencommissie, opperwachtmeester Max Bentum