15 juni 2018  
Twee Militair Kampioenen en een Erepenning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 8 juni werden de Nationale Militaire Kampioenschappen Ruitersport (NMKR) Dressuur en Springen 2018 verreden. Deze werden georganiseerd door de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) in samenwerking met het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) van het Ministerie van Defensie. 

 

Het NMKR Dressuur werd gewonnen door Huzaar 1 (R) Maarten Wenting met Ferry Retto, die in 2015 en 2016 won met Domino Day. Het NMKR Springen werd gewonnen door Opperwachtmeester der Koninklijke Marechaussee Stephanie Gog met Dolando, waarmee zij in 2017 het NMKR Dressuur won. 

 

Beide ruiters en hun paarden zijn opgenomen in de Eregalerijen met alle Militair Kampioenen Dressuur sinds 1923 (klik hier) en Springen sinds 1895 (klik hier). 

 

NMKR Dressuur

Er waren 50 starts in klassen B-Z2; het kampioenschap werd bepaald in M1-Z2 in handicap. De drie beste combinaties:

 

  1. Huzaar 1 (R) Maarten Wenting met Ferry Retto
  2. Majoor der Cavalerie Rick Saton met Gadget
  3. Marechaussee 1 Moniek Wilhelmus met Daytona.

 

Bij de dressuur ging de aanmoedigingsprijs voor een veelbelovende combinatie in klassen B en L naar Korporaal-adelborst Jacqueline van der Zee met Wicked. Klik hier voor de uitslag en hier voor foto's van het NMKR Dressuur. 

 

NMKR Springen

Er waren 49 starts in klassen BB-Z; het kampioenschap werd bepaald in M-Z in handicap. De drie beste combinaties:

 

  1. Opperwachtmeester der Koninklijke Marechaussee Stephanie Gog met Dolando
  2. Korporaal 1 (R) der Cavalerie Gert van den Hof met Estelle
  3. Korporaal 1 (R) der Rijdende Artillerie Angela Kalkman met Adonis.

 

Bij het springen ging de aanmoedigingsprijs voor een veelbelovende combinatie in klassen B en L naar Majoor (R) der Fuseliers Bart Jan Geers met Ekato. Klik hier voor de uitslag en hier voor foto's van het NMKR Springen.

 

De uitslagen zijn gepubliceerd op www.startlijsten.nl. Het bestuur van de MRV feliciteert alle ruiters met de behaalde resultaten; speciale dank gaat uit naar Monique Verhagen voor haar rol sinds tien jaar bij het secretariaat van het kampioenschap.

 

Militair Ruiterbewijs in Zilver

Het Militair Ruiterbewijs in Zilver werd behaald door:

 

 

Silver Star of Sports Merit voor korporaal Gert van den Hof

Korporaal 1 (R) der Cavalerie Gert van den Hof ontving de Silver Star of Sports Merit van de International Military Sports Council (CISM) uit handen van de chef d'equipe van het BIMS, Majoor der Koninklijke Marechaussee Bart Maandag. Deze waardering werd hem toegekend voor zijn deelname aan vier Militaire Wereldkampioenschappen (in Chili, Turkije en twee maal in Frankrijk). Korporaal Van den Hof werd Militair Kampioen Springen in 2008, 2013 en 2015.

 

Erepenning voor opperwachtmeester Max Bentum

Tot slot reikte de voorzitter van de MRV, Brigadegeneraal der Cavalerie b.d. Paul Kautz, namens het bestuur de Erepenning in Zilver wegens bijzondere verdiensten voor de militaire ruitersport uit aan Opperwachtmeester-instructeur (R) der Cavalerie mr Max Bentum, met het opschrift 'deskundig en coöperatief'.

 

Dit 'als dank voor de wijze waarop hij sinds 2004 op bijzondere wijze bijdraagt aan de ontwikkeling van de militaire ruitersport door zijn inzet als ruiter en instructeur bij het Cavalerie Ere-Escorte; als voorzitter van de Examencommissie van de Stichting Militair Ruiterbewijs, in welke periode tot dusverre meer dan 150 ruiters het Militair Ruiterbewijs hebben behaald; als lid van de Herzieningscommissie voor het Militair Ruiterbewijs, het Militair Ruiterbewijs in Zilver en in Goud; en als voorzitter van de jury van de Militaire Prestatietocht te Paard. Voorts zette hij zich als vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) in voor de totstandkoming van het convenant tussen de KNHS en de MRV, waardoor de MRV en haar leden thans volwaardig lid zijn geworden van de KNHS'.

 

De penning werd in 1889 ingesteld en symboliseert de verbondenheid van de MRV met haar voorganger, de KMSV. De penning toont het logo van de KMSV en het opschrift Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!'. De keerzijde vermeldt de naam van de ontvanger en de reden voor toekenning. Klik hier voor meer informatie over de erepenningen van de MRV.

 Opperwachtmeester Stephanie Gog werd in 2017 Militair Kampioen Dressuur en dit jaar Militair Kampioen Springen met Dolando (foto: majoor Paul de Vries)