25 juni 2017  
Adelborst wint Boreelbokaal in Nootdorp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag organiseerde de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!', afdeling ’s-Gravenhage, een Militaire Driekamp springen, hardlopen en schieten op Hippisch Centrum Nootdorp. De driekamp bestond uit:

 

  • een crossparcours hardlopen in combinatie met schieten
  • het nieuwe springparcours voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (klik hier).

 

Het crossparcours hardlopen met schieten was een variant op de Combined Event uit de Moderne Vijfkamp die op 1-2 juli wordt georganiseerd (klik hier). Verder werd een Cross Challenge voor jeugdruiters gehouden: een nieuw initiatief van de KNHS, geïnspireerd op de Moderne Vijfkamp, met als doel om meer jongens te enthousiasmeren voor de ruitersport (klik hier).

 

De Moderne Vijfkamp is een echte Olympische discipline die oorspronkelijk is gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair en bestaat uit:

 

  1: lopen: 800m veldloop (4 rondes; 3 voor 30+) (in combinatie met schieten)
  2: zwemmen: 200m vrije slag (100m voor 30+)
  3: schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m (4 rondes; 3 voor 30+)
  4: schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  5: paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard.

 

In aansluiting op de Combined Event was er vandaag de tweede gelegenheid waarop het Militair Ruiterbewijs in Zilver (MRbZ) via het nieuwe springparcours behaald kon worden (klik hier). De eis hiervoor werd behaald door de heer Mats Vijverberg.

 

Tot slot reikte Kapitein-luitenant ter zee-arts jhr drs Jaap Boreel namens de commandant Regiment Huzaren van Boreel, Kolonel der Huzaren Hans van Dalen, de Boreelbokaal uit aan de beste Haagse driekamper: Korporaal-adelborst Jacqueline van der Zee. De winnares sabreerde spontaan een fles champagne en dronk met overste Boreel het gewonnen wedstrijdzilver in.

 

Sinds 2002 zijn er 263 Militair Ruiterbewijzen, 150 Militair Ruiterbewijzen in Zilver en 58 Militair Ruiterbewijzen in Goud behaald door 301 gebrevetteerde ruiters. Al deze ruiters zijn met de hoogst behaalde graad vermeld in de Eregalerij van de Stichting Militair Ruiterbewijs (klik hier).

 Korporaal-adelborst Jacqueline van der Zee behaalde in mei als eerste MRbZ via het nieuwe springparcours en won vandaag de Boreelbokaal voor de beste driekamper: hardlopen, schieten, paardrijden