21 januari 2019  
Nieuwjaarsborrel op thuisbasis in Amersfoort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren gaf de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) een Nieuwjaarsborrel op Militair Ruitersportcentrum Marcroix (MRC) in Amersfoort. Er kwamen ruim 70 leden en sympathisanten van alle krijgsmachtdelen, afdelingen, gelieerde en geassocieerde organisaties. 

 

Bij deze gelegenheid lichtte de voorzitter, Generaal-majoor der Fuseliers b.d. drs. Hans van der Louw, toe waarom deze borrel op het MRC plaatsvond en waarom de MRV het MRC weer actief als thuisbasis gaat gebruiken.

 

Amersfoort is de bakermat van de militaire ruitersport. In 1886 opende hier de militaire Rij- en Hoefsmidschool; in 1887 startte hier de allereerste wedstrijd van de KMSV, waaruit de KNHS en de MRV zijn ontstaan. Vele jachten, cross-country's, military's, vijfkampwedstrijden en olympiadeproeven volgden op de Vlasakkers en de Leuderheide, de oefenterreinen van de bereden wapens bij Amersfoort.

Na WO II werd de MRV opgericht met Amersfoort als statutaire zetel, door Brigadegeneraal tit. der Cavalerie en Adjudant i.b.d. van H.M. de Koningin Joep van Diepenbrugge. In 1961 besloten enkele initiatoren onder leiding van Kolonel der Huzaren Piet Ootmar om, uit donaties gefinancierd, het MRC op de Bernhardkazerne in Amersfoort te bouwen (klik hier). Dit doet nog altijd dienst en draait uitstekend, thans onder voorzitterschap van Ritmeester (R) der Huzaren drs. Antoon Splinter.

 

Tijdens de druk bezochte en geanimeerde borrel werd een demonstratie paardencoaching gegeven, ter aankondiging van een nieuw initiatief op het MRC, onder auspiciën van de MRV, om paardencoaching in te gaan zetten voor wounded warriors.

 

Ook werd uitgebreid stilgestaan bij het afscheid van Generaal-majoor der Cavalerie b.d. jhr. Harm de Jonge, die sinds 2009 als voorzitter Stichting Militair Ruiterbewijs (SMR) tevens bestuurslid MRV was, en van Majoor (R) der Huzaren drs. Elias Woudenberg, die sinds 2010 (eind)dredacteur en sinds 2015 vicevoorzitter MRV was. Majoor Woudenberg werd daarbij door de voorzitter benoemd tot erelid. Zij worden opgevolgd door Kolonel der Cavalerie drs. Harold de Jong, die deze week werd benoemd tot voorzitter SMR en het vicevoorzitterschap van de MRV overneemt.

 

Het bestuur van de MRV bestaat hierdoor nu uit (klik hier voor foto):

 

  • voorzitter: Generaal-majoor der Fuseliers b.d. en Adjudant-generaal i.b.d. van Z.M. de Koning drs. Hans van der Louw
  • vicevoorzitter: Kolonel der Cavalerie drs. Harold de Jong
  • secretaris: Kolonel-vlieger van de Koninklijke Luchtmacht b.d. Frank Gerards
  • ledensecretaris: Majoor (R) der Koninklijke Marechaussee Wouter van Ginkel
  • penningmeester: Ritmeester (R) der Huzaren drs. Antoon Splinter
  • wedstrijdcoördinator: Sergeant 1 van de Koninklijke Luchtmacht Emily Sanders
  • tweede wedstrijdcoördinator: Eerste luitenant der Koninklijke Marechaussee Demelza Cannemeijer-Goossens
  • topsportcoördinator: vacant.

 

Generaal Hans van der Louw, voorzitter MRV: 'Het was een fantastische bijeenkomst op onze thuisbasis Marcroix. Alle geledingen van de militaire ruitersportfamilie waren vertegenwoordigd, inclusief drie Ereleden, twaalf Erepenninghouders en negen (voormalige) Militair Kampioenen. Ook de KNHS in de persoon van algemeen directeur Theo Fledderus en C-LAS door zijn Chef Kabinet, Kolonel der Cavalerie Michiel Dulfer, waren vertegenwoordigd. Er werd aandachtig geluisterd naar de plannen voor 2019, waarbij de prioriteit ligt bij het verder versterken van het verenigingsgevoel, vooral door activiteiten samen te doen'.

 De nieuwe voorzitter SMR, tevens vicevoorzitter MRV, kolonel Harold de Jong, en de voorzitter MRV, generaal Hans van der Louw