3 november 2023  
Sterk veld, geen kampioen in Maarsbergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag en vorige week vrijdag werd het Defensiekampioenschap (DK) Eventing 2023 verreden. Defensiekampioenschap is het nieuwe woord voor het vroegere Nationaal Militair Kampioenschap (NMK).

De wedstrijd werd georganiseerd onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) en het Bureau Internationale Sport van Defensie (BIMS) in combinatie met de Maarsbergen Horse Trials en vond plaats op vrijdag 27 oktober (B, zonder dressuur) en vrijdag 3 november (L+M, met dressuur) op Landgoed Maarsbergen.

 

De wedstrijd werd verreden in 4 rubrieken: KNHS-klassen B, L en M, en een separate onderlinge wedstrijdrubriek van de MRV voor combinaties zonder startpas, waarbij nadere rijvaardigheidseisen gesteld zijn en de onderdelen verder gelijk zijn aan KNHS-klasse B (klik hier). Het deelnemersveld bestond uit 15 combinaties:

 

  • 10 combinaties in klasse B, 4 in L en 1 in M, waaronder
  • 2 ruiters met het Militair Ruiterbewijs in Zilver en 6 in Goud, waaronder
  • 4 voormalig Militair Kampioenen Eventing: Eerste luitenant (R) der Cavalerie bd mr Willemina van der Goes-Petter (1995, 1996, 1997, 1998, 2005, 2006, 2009), Opperwachtmeester-instructeur (R) der Cavalerie Anica Kortekaas (2000, 2002, 2003, 2007, 2018), Wachtmeester 1 der Koninklijke Marechaussee Evelien Giesen (2011) en Wachtmeester (R) der Cavalerie Camiel van Ulden (2013).

 

Uitslagen

De beste drie combinaties in het DK Eventing in L en M in handicap gecombineerd:

 

  1. Opperwachtmeester-instructeur (R) der Cavalerie Anica Kortekaas met Jaranga
  2. Brigadier van Politie Simone Willems met Bay Magic
  3. Eerste luitenant (R) der Cavalerie bd mr Willemina van der Goes-Petter met Nicolai.

 

De titel Defensiekampioen Eventing 2023 werd niet toegekend, omdat er van de vijf combinaties in L en M slechts twee actief dienende militairen waren.

 

De beste drie combinaties in B, gecombineerd met de onderlinge rubriek voor combinaties zonder startpas op niveau B:

 

  1. Opperwachtmeester der Koninklijke Marechaussee Chantal Gommans met Carissimo Z
  2. Wachtmeester 1 der Koninklijke Marechaussee Evelien Giesen met Odette Z
  3. Hoofdagent van Politie Elise Buiten met Kevannie Li.

  

Trofeeën

De Van Diepenbrugge-trofee van de MRV voor de beste militaire combinatie over alle onderdelen (dressuur, springen en cross-country), alle rubrieken gecombineerd, werd gewonnen door Opperwachtmeester-instructeur (R) der Cavalerie Anica Kortekaas met Jaranga.

 

De Aert van der Goes-trofee van Landgoed Maarsbergen voor de beste geüniformeerde combinatie over de onderdelen springen en cross-country, alle rubrieken gecombineerd, werd eveneens gewonnen door Opperwachtmeester-instructeur (R) der Cavalerie Anica Kortekaas met Jaranga.

 

Militair Ruiterbewijs in Goud

De volgende amazone behaalde het Militair Ruiterbewijs in Goud op basis van haar prestatie op het DK Eventing 2023: 

 

  • Hoofdagent van Politie Elise Buiten.

  

Sinds 2002 zijn er 330 Militair Ruiterbewijzen, 175 Militair Ruiterbewijzen in Zilver en 66 Militair Ruiterbewijzen in Goud uitgereikt aan 367 gebrevetteerde ruiters. Allen zijn met de hoogst behaalde graad vermeld in de Eregalerij.

  

Klik hier voor de complete uitslag van de wedstrijd.

 Opperwachtmeesster Anica Kortekaas finishte als eerste op het DK Eventing 2023 en won zowel de 'Van Diepenbrugge'- als de 'Aert van der Goes'-trofee (foto: majoor Cornelie op ten Noort)