7 november 2018  
Wachtmeester Kortekaas wint Eventing Cup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Anica van Huis-Kortekaas wint de KNHS-Eventing Cup 2018 met Godolphin K. Zij stelden de zege veilig door in het laatste competitieweekend de M-wedstrijd in Bathmen te winnen.
 

De KNHS-Eventing Cup wordt verreden over alle 40 eventingwedstrijden in de klassen L, M en Z van het seizoen. De Cup heeft als doel de promotie, ontwikkeling en doorstroming van de Nederlandse eventingsport en wordt verreden onder auspiciën van de KNHS. Van alle wedstrijden tellen automatisch alle rubrieken voor de klassen L, M en Z mee, waarbij de beste vijf behaalde resultaten voor het klassement tellen. Ruiters die dit of vorig jaar hebben deelgenomen aan een CIC/CCI 2** of hoger zijn uitgesloten van de competitie.

 

Met vier overwinningen en een tweede plaats verzamelden wachtmeester Kortekaas en Godolphin K de meeste punten in een veld van meer dan 350 combinaties. 'Een week geleden kwam ik erachter dat ik er eigenlijk heel goed voor stond in de competitie en toen besloot ik om ook de laatste wedstrijd van start te gaan', vertelt zij enthousiast. 'Mijn paard hebben we zelf gefokt en ik heb hem helemaal zelf opgeleid. Het is echt een heel veelzijdig paard, ik rijd ook M2-dressuur en L-springen met hem, daarnaast kom ik ook wel uit in TREC-wedstrijden. Dat is heel iets anders, maar die diversiteit vind ik juist zo leuk. Het mooiste van de eventing vind ik de kick die het geeft en het teamgevoel dat je krijgt met je paard. Ik rijd niet veel wedstrijden per jaar, daar heb ik geen tijd voor, maar dan is dit wel extra gaaf'.

 

Wachtmeester Kortekaas zette eerder dit jaar al een bijzondere prestatie neer door op Eventing Maarsbergen, bij het debuut met Godolphin K in klasse M, uit totaal 50 starts klasse M te winnen, waarmee zij voor de vijfde keer Nationaal Militair Kampioen Eventing werd (klik hier). Naast Eventing Maarsbergen (1e plaats) winnen zij nu de KNHS-Eventing Cup op basis van de eventingwedstrijden in Hulsberg (2e plaats), Vinkega (1e plaats), Norg (1e plaats) en Bathmen (1e plaats, alles in klasse M). Zij behaalden totaal 96 punten vs. 88 voor de 2e en 84 voor de 3e plaats.

 

Eerder won zij het Nationaal Militair Kampioenschap Eventing in 2000, 2002 en 2003 met Lexus en 2007 met Titanic. In 2002 won zij met Lexus zelfs alle drie de Militair Kampioenschappen (Dressuur, Springen en Eventing) in hetzelfde jaar, de enige ruiter of amazone die dat ooit lukte in de geschiedenis van de Militair Kampioenschappen, die teruggaan tot 1895.

 

Eventing (oorspronkelijk: military) is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in wedstrijden ter selectie van het beste officiersdienstpaard. Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country. De cross gaat over een parcours van enkele kilometers met ca. 25 vaste hindernissen. Met name de cross vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

De prijsuitreiking vindt plaats op 15 december tijdens het jaarlijkse KNHS-Eventingfeest in Lieshout. Klik hier voor de berichtgeving van de KNHS en hier voor de uitslagen op basis waarvan de eindstand is berekend. Het bestuur van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' en de commandant van het Cavalerie Ere-Escorte feliciteren wachtmeester Kortekaas van harte met deze overwinning.

 Wachtmeester Anica Van Huis-Kortekaas wint met Godolphin K de KNHS-Eventing Cup 2018. Eerder dit jaar werd zij voor de vijfde keer Nationaal Militair Kampioen Eventing door klasse M op Eventing Maarsbergen te winnen, welke prestatie meetelt voor de KNHS-Eventing Cup