27 november 2019  
100 jaar na dato: historische slipjacht met KNJV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag vond een historische slipjacht plaats op de Leusderheide, op uitnodiging van en in samenwerking met de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNJV), de oudste slipjachtvereniging van Nederland.

Aan deze jacht namen 50 leden van de KNJV en de Militaire Ruitersport-vereniging 'Te Paard!' (MRV) deel.  Dit ter gelegenheid van het feit dat de KNJV 100 jaar geleden werd opgericht door leden van de KMSV (Koninklijke Militaire Sportvereeniging: de voorganger van het KMSV-Fonds en de MRV).


In het bijzonder werd herdacht dat exact 100 jaar geleden de eerste jacht van de KNJV plaatsvond. Die werd gereden op 27 november 1919 op de Leusderheide, met een veld van 150 ruiters, voorafgegaan door de bereden kapel van de Cavalerie (klik hier).

De jacht vond plaats in de geest van die eerste jacht van 27 november 1919. Er werd verzameld bij de kennels van de KNJV, die sinds 1919 aan de Leusderheide liggen. Daarna werd gezamenlijk gereden op hetzelfde terrein als destijds, dat sindsdien nauwelijks is veranderd. Verder gaf de Fanfare 'Bereden Wapens' acte de présence; deze speelde tezamen met de sonneurs van de KNJV bij de meet en de tussenstop te velde.

Jagen achter de meute is voor militairen een klassieke oefening in terreinrijden, gebaseerd op een traditie met een rijk verleden. Bij een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar op het slip: een lap met een vossengeur die door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor getrokken dat door honden wordt uitgewerkt, gevolgd door ruiters.

 

Klik hier voor het bericht van de MRV van 29 april 2019, waarin de oprichting en de eerste jacht zijn beschreven. Klik hier voor een boek over de geschiedenis van de KNJV en het jachtrijden in Nederland. Klik hier voor het handboekje ‘Wat ieder van het jachtrijden achter de honden weten moet’ uit de jaren 20; de KNJV is bijna 100 jaar later nog steeds grotendeels georganiseerd zoals hierin beschreven.

 

Bij deze unieke gelegenheid werd de slipjacht opgenomen in het Register Immaterieel Erfgoed. Verder ontving Kolonel der Infanterie Paul van der Touw, plaatsvervangend commandant 43 Gemechaniseerde Brigade, de gouden Van Hoytema-medaille van de KNJV, vernoemd naar haar eerste voorzitter, Ritmeester der Huzaren Willem van Hoytema.

 

Generaal-majoor der Fuseliers b.d. drs. Hans van der Louw, voorzitter MRV: 'De MRV is trots op de gezamenlijke historie en de hechte band met de KNJV. Wij zijn ons zeer bewust dat wij (KNJV én MRV) op de schouders van onze voorgangers staan en dat onze tradities het waard zijn om te behouden, op eigentijdse wijze ingevuld. Met deze Jubileumjacht hebben we laten zien dat de KNJV en de MRV beide springlevend zijn en - niet onbelangrijk - dat het met de rijvaardigheid van onze leden goed is gesteld.

 

Het was een werkelijk fantastische jacht met een geweldig hondenspel, uitstekende ruiterprestaties en een bewogen ceremonie in het Radarbos. Daar werd stilgestaan bij het doodschieten van de honden in augustus 1940 door de toenmalige master, Eerste luitenant der Huzaren Gualtherus Kolff, om te voorkomen dat de Duitse bezetter de slipjacht zou gebruiken als ontspanning voor zijn officieren. De aanwezigheid en rol van luitenant Kolffs dochter Bertie Nix-Kolff maakten de ceremonie extra bijzonder.

 

De dag werd in mooie kameraadschap afgesloten met een gezamenlijke borrel en diner. Eendachtig de woorden van oud-master Jacques Bakker ('Welke is de mooiste jacht? De volgende!') kijken de MRV en de KNJV uit naar de volgende 100 jaar en nieuwe mogelijkheden om samen activiteiten te paard te ontplooien'.

 

Als dank voor de gastvrijheid en ter herdenking aan deze bijzondere dag bood de MRV de KNJV een eikenhouten vaatje whisky en een attila in de opmaak van luitenant Kolff aan, ter wiens nagedachtenis een gedenksteen op de Leusderheide werd geplaatst. Klik hier voor de namen en  een groepsfoto van de MRV-leden die deelnamen aan deze bijzondere jacht en hier voor meer foto's.

 De voorzitters van de MRV en de KNJV, generaal Hans van der Louw en Marc de Rooij (foto: Arthur van der Vlies)