1 september 2018  
18e MPTTP zeer geslaagd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zaterdag werd de 18e Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) verreden. Deze ééndaagse oriëntatietocht te paard wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting MPTTP, onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV). Locatie was net als de vier voorgaande jaren Nationaal Park De Hoge Veluwe. Als gastheren traden op Brigadegeneraal der Fuseliers Frits van Dooren, commandant Opleidings- en Trainingscommando Koninklijke Landmacht, en Wachtmeester (R) der Cavalerie b.d. Seger baron van Voorst tot Voorst, directeur Nationaal Park De Hoge Veluwe.

 

Tijdens de MPTTP tonen de deelnemers hun vaardigheid om zich zo goed mogelijk te paard, in aanspanning of te voet naast een lastdier (tactical pack animal) over een flinke afstand door het terrein te verplaatsen. Ook wordt de controle over het paard getoetst in een behendigheidsparcours en kunnen de deelnemers proeven met een militair karakter afleggen, waaronder boogschieten, pistoolschieten, springen en (oefen)handgranaatwerpen. Aan de start verschenen bereden combinaties, waaronder oorlogsgewonden; aanspanningen en koetsen; en lastdiercombinaties.

 

Er waren deelnemers van alle krijgsmachtdelen (Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee), de Defensieacademie, de Dienst Koninklijk Huis, de Nationale Politie, de Federale Politie uit België, de Gebirgsjäger uit Duitsland en The King's Troop Royal Horse Artillery uit Groot-Brittannië. De MPTTP startte op het Infanterie Schietkamp Harskamp en werd daar ook afgesloten met een borrel en de prijsuitreiking. Klik hier voor beelden.

 

Luitenant-kolonel der Cavalerie Engelbert van der Hoog, voorzitter KMSV-Fonds, reikte de KMSV-Beker uit aan de vrijwilligers van de MPTTP, onder het (scheidend) voorzitterschap van Luitenant-kolonel van de Verbindingsdienst b.d. John Suijkerbuijk, wegens het leveren van een inspirerende prestatie op hoog niveau, door jaarlijks een internationaal uniek, laagdrempelig militair-hippisch outdoorevement te organiseren waar teams uit vele landen aan deelnemen.

 

Bij de bereden deelnemers ging de wisselprijs, de Dragonder, naar team Bereden Adjudanten Reünie Commissie  (BARC) onder leiding van Commodore van de Koninklijke Luchtmacht b.d. en Adjudant i.b.d. van Z.M. de Koning Freek Groen, wiens team verder bestond uit Luitenant-generaal der Cavalerie b.d. Tony van Diepenbrugge, Generaal-majoor der Infanterie b.d. en Adjudant-generaal i.b.d. van Z.M. de Koning drs Hans van der Louw, Brigadegeneraal van de Militair-juridische Dienst b.d. en Adjudant i.b.d. van Z.M. de Koning mr Jost van Duurling, Brigadegeneraal der Cavalerie b.d. Paul Kautz, Brigadegeneraal der Genie b.d. Huib van Lent, Luitenant-kolonel der Infanterie Gijs Tuinman en de heer Chris Smits.

 

De Dragonder werd eerder gewonnen door: 

  • 2017: team MRV, Afdeling Amsterdam onder leiding van Eerste luitenant (R) der Cavalerie b.d. Patrick Westerwoudt
  • 2016: team Belgische Federale Politie onder leiding van Hoofdinspecteur Steven Tielemans
  • 2015: team Mariniers-Reservisten onder leiding van Majoor (R) der Mariniers Pieter Vlaar
  • 2014: team Gele Rijders onder leiding van Kapitein der Rijdende Artillerie Jan Pieter Tiedink
  • 2013: team Cavalerie Ere-Escorte onder leiding van Ritmeester (R) der Huzaren ir Michael Lunter
  • 2012: team Belgische Federale Politie onder leiding van Hoofdinspecteur van Politie Christaens
  • 2011: team Nootdorp onder leiding van Luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht en Adjudant van H.M. de Koningin Patricia Lukken.

 

De overige twee wisselprijzen werden gewonnen door:

  • het Hephaistospaard voor oorlogsgewonden en nabestaanden: Hermy Heijmann, vicevoorzitter Bond voor Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers
  • de Biga voor aanspanningen: Jaap Dekker, voorzitter Menvereniging De Zeewolder Ruiters.

 

Generaal-majoor der Fuseliers b.d. en Adjudant-generaal i.b.d. van Z.M. de Koning drs Hans van der Louw, voorzitter MRV: 'Dit was een geweldige dag voor de militaire ruitersport. Kameraadschap, saamhorigheid, gezelligheid en de liefde voor het paard typeren voor mij de MPTTP. Het was dan ook een groot feest om te hebben meegedaan! De organisatie, onder leiding van overste Suijkerbuijk, verdient een groot compliment en de uitreiking van de KMSV-beker onderstreept dit. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!'.

 

Dit evenement werd mogelijk gemaakt door de Stichting MPTTP, het Opleidings- en Trainingscommando Koninklijke Landmacht, Nationaal Park De Hoge Veluwe, de MRV, sponsoren, vrijwilligers en uiteraard: de deelnemers en hun paarden.

 Voor de inmiddels derde keer nam een team van The King's Troop Royal Horse Artillery uit Groot-Brittannië deel aan de Militaire Prestatietocht te Paard