11 september 2013  
Succesvolle prestatietocht (MPTTP) in Oirschot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 6 september werd de 13e Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) georganiseerd met als uitvalsbasis de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Donderdagavond namen Generaal-majoor Henk Morsink, Chef Militaire huis en Adjudant-generaal van Z.M. de Koning, en mr. Ruud Severijns, burgemeester van Oirschot, op het bordes van het raadhuis een defilé af van de deelnemers, begeleid door het Fanfarekorps der Bereden Wapens.

 

Ruim honderd ruiters uit binnen- en buitenland verschenen aan de start. Er waren deelnemers uit alle krijgsmachtdelen waaronder teams van de Dienst Koninklijk Huis en de Koninklijke Militaire Academie. Bovendien namen ruiters deel van het Korps Landelijke Politiediensten, de Belgische Federale Politie, de Duitse Gebirgsjäger, de Franse Cavalerie de la Garde Républicaine en een team van de Britse landmacht.

 

De MPTTP is een onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) georganiseerde ééndaagse oriëntatietocht te paard. Tijdens de tocht worden de capaciteiten van en de controle over het paard in teamverband beproefd, waarbij deelname en het op goede en veilige wijze afleggen van de afstand en de vaardigheidsproeven (pistoolschieten, boogschieten, oefenhandgranaatwerpen, ringsteken, een springparcours, een behendigheidsparcours en een kennistest) prevaleren boven tijdrijden en winnen. Er zijn drie routes: de long trail van 31 km, de short trail van 20 km en de route voor de aanspanningen van 34 km.

 

Ook dit jaar was het een mooie, gevarieerde rit, die door het centrum  van Oirschot, bossen en heide voerde. Het beste team te paard was het team van het eerste peloton van het Cavalerie Ere-Escorte. Zij ontvingen de 'Dragonder'. Bij de aanspanningen ging de andere wisselprijs, de 'Diga', naar Sergeant van de Koninklijke Luchtmacht b.d. Jaap Dekker.

 

Voor het eerst werden dit jaar de koetsen bemand door gewonden uit de laatste vredesmissies, een initiatief waar de koetsiers zich graag voor inzetten. Meer informatie kunt u vinden onder www.degewondesoldaat.nl.

 

Dit unieke militair-hippische evenement werd mogelijk gemaakt door de bijdragen van sponsoren en vrijwilligers, de 13e Brigade uit Oirschot en natuurlijk door de inzet van de deelnemers. Een speciaal woord van dank gaat uit naar het bestuur van de Stichting MPTTP onder leiding van Luitenant-kolonel van de Verbindingsdienst b.d. John Suijkerbuijk, dat een jaar lang bezig is met de voorbereiding van de volgende rit. Zoals het er nu uitziet zal de MPTTP volgend jaar in Schaarsbergen worden verreden. 

Uit het buitenland namen onder andere deel de Gebirgsj├Ąger, een eenheid met Haflingers die worden ingezet voor transport van materieel in de bergen (foto: Paul de Vries)