6 april 2024  
Inschrijving DK Dressuur + Springen 2024 open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Op vrijdag 21 juni organiseert de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) onder auspiciën van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) het Defensiekampioenschap (DK) Dressuur en het DK Springen 2024 op Stal Groenendaal in Bunschoten.

Daarnaast zijn er deze dag ook andere rubrieken. De dag wordt feestelijk afgesloten met Teamspringen en - tegelijkertijd - een borrel op kosten van de MRV.

 

Dit concours wordt georganiseerd conform de reglementen van de KNHS en de aanvullende regels van de MRV. Deelname staat open voor Defensiepersoneel, buitenlandse militairen geplaatst bij een Nederlandse eenheid, veteranen tot en met 70 jaar, personeel van het Koninklijk Staldepartement, overige geüniformeerden en overige leden van de MRV. Daarbij geldt de militaire etiquette te paard.

 

Aan het Teamspringen nemen per team twee ruiters en/of amazones deel. De teams kunnen ook bestaan uit een deelnemer mét en een deelnemer zonder directe koppeling met de krijgsmacht - maar in het laatste geval wel, in de ruimste zin, een koppeling met zijn of haar teamlid. Aan de winnaars van deze rubriek wordt de MRV-wisselbokaal Teamspringen uitgereikt.

 

De titel Defensiekampioen Dressuur of  Springen wordt alleen verleend aan Defensiepersoneel, buitenlandse militairen geplaatst bij een Nederlandse eenheid en veteranen tot en met 70 jaar. Beide DK's worden alleen verreden bij voldoende deelname in de hierna genoemde klassen (respectievelijk M tot en met ZZL en 1.20m tot en met 1.35m).

 

Het DK Dressuur werd vorig jaar gewonnen door Marechaussee 1 Sharon Oken met Dievanjelly; het DK Springen door Huzaar 1 (R) Sander Naber met Mr King; en het Teamspringen door Opperwachtmeester 1 (R) der Cavalerie Anica Kortekaas met Jaranga en Huzaar 1 (R) Thomas Gangl met Gigiamo (klik hier).

 

Inschrijven
De inschrijving sluit zaterdag 15 juni, met uitzondering van het Teamspringen: daar sluit de inschrijving vrijdag 21 juni 12.00 uur. Defensiepersoneel en veteranen tot en met 70 jaar met een KNHS-startpas kunnen zich inschrijven via www.mijnknhs.nl (klik hier) én het inschrijfsysteem van Defensie (klik hier binnen Mulan). Overige combinaties en deelnemers aan het Teamspringen kunnen zich aanmelden via dksecretariaat@gmail.com.

     

   Programma

   Het ochtendprogramma vangt aan met dressuur M1 tot en met ZZ-Licht (indoor) en springen 0.80m tot en met 1.10m (outdoor). Aansluitend vinden de dressur B tot en met L2 (indoor) en springen 1.20m t/m 1.35m (outdoor) plaats. Dit onder voorbehoud van onder andere het aantal inschrijvingen. Klik hier voor het vraagprogramma met belangrijke informatie.

    

   Uitslagen en prijzen

   Voor de berekening van de uitslagen gelden de aanvullende regels van de MRV (klik hier). Voor elke rubriek worden rozetten en geldprijzen uitgereikt door de voorzitter van de MRV en een afgevaardigde van het BIMS.

    

   Militair Ruiterbewijs in Zilver

   Prestaties op het DK Springen tellen mee voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (klik hier). Deze mogelijkheid bestaat ook als je niet met een eigen paard startgerechtigd bent. Geef van tevoren via dksecretariaat@gmail.com aan als je uit wilt komen in de onderlinge wedstrijdrubriek om de equivalent van een winstpunt te behalen.
    

   Eregalerijen

   De winnaars en hun paarden worden opgenomen in de Eregalerijen met alle Militair en Defensiekampioenen Dressuur sinds 1923 (klik hier) en Springen sinds 1895 (klik hier).

    

       Ritmeester Iep Lichtenvoort Cats won 60 jaar geleden, in mei 1964, met het paard Romanus de ereprijs op het NATO-Springconcours in Mönchengladbach; hij was commandant Cavalerie Ere-Escorte in 1975, 1976, 1977