8 juli 2020  
Het zilveren én gouden militarypaard Va-t'en

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het KMSV-Fonds publiceert in samenwerking met de Militaire Ruitersport-vereniging 'Te Paard!' een feuilleton over de paarden die van 1924 tot 1936 negen olympische medailles voor Nederland behaalden: zeven voor military (eventing), één voor springen en één voor dressuur.

 

Het waren immers niet alleen de militaire ruiters, maar ook de paarden (Addio, Duiveltje, Ernica, Hans, Henk, His Excellence II, Johnnie Walker, King of Hearts, Marcroix, Santa Bell, Silver Piece, Trixie, Valérine en Va-t'en) die dit eremetaal behaalden: vijfmaal goud, driemaal zilver en eenmaal brons (waarbij een in teamverband behaalde medaille éénmaal telt).

 

In de olympische gedachte wordt naast de ruiter ook het paard gezien als atleet. In totaal wonnen zes Nederlandse paarden een of meerdere malen olympische medailles bij de military: Addio, Johnnie WalkerKing of Hearts en Silver Piece in 1924, Va-t'en in 1928 en Marcroix in 1928 en 1932.

 

Va-t'en is nog altijd het enige Nederlandse paard dat olympisch zilver individueel bij de military won - en daarnaast ook goud team. De herkomst van dit paard is niet bekend; wel dat het in 1927 en 1928 naast Marcroix het tweede paard was van Eerste luitenant der Huzaren Charles Pahud de Mortanges. Vermoedelijk was Va-t'en Frans gefokt.

 

Na de Olympische Spelen van 1924 in Parijs, waar hij met Johnnie Walker vierde werd, had luitenant Pahud beide paarden gekocht en in training genomen voor Amsterdam 1928. Klik hier voor een foto uit 1927 waarop hij Va-t'en zelf reed en er Militair Kampioen mee werd. De annalen van de KMSV schrijven over die wedstrijd (ingekort):

'De eisen benaderden die van de Olympische Spelen. Plaats van handeling was Hilversum; de dressuurproef en het springconcours werden in het Sportpark gehouden. Voor de steeple kon beschikt worden over de baan die voor de Olympische Spelen in orde was gemaakt, terwijl de cross-country was uitgezocht op Landgoed Pijnenburg en de Vuursche (klik hier).

 

De weersomstandigheden waren slecht, waardoor de bodem van het Sportpark zeer glad was voor dressuur en springen, terwijl ook het parcours van de cross-country erg zwaar was. Vooral Va-t'en maakte een uitstekende indruk; behalve voor de dressuur werd in de andere onderdelen het maximum aantal punten behaald'.

 

Ritmeester der Huzaren Gerard de Kruijff, die in 1924 met Addio olympisch goud in teamverband won, wilde in 1928 met Kakkerlak (rp) uitkomen. Toen die echter kreupel werd, leende luitenant Pahud hem zijn tweede militarypaard uit. Va-t'en was niet makkelijk, maar goed voorbereid en ritmeester De Kruijff reed uitstekend. Va-t'en behaalde zilver individueel en goud in teamverband, na slechts één jaar training:

 

  • 1927: rallye-paper van Vorden, 3e plaats
  • 1927: cross-country van de Hezenberg in Hattem
  • 1927: najaarsmilitary (thans Militair Kampioenschap Eventing) in Hilversum, 1e plaats
  • 1928: military op de IXe Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, 2e plaats individueel uit 57 deelnemers en 1e plaats in teamverband uit 17 landen, derhalve olympisch zilver individueel en goud team.

 

Hoe uitzonderlijk luitenant Pahud was in het trainen van paarden blijkt uit het feit dat hij dus niet alleen in 1932 (klik hier), maar óók in 1928 twee paarden had, die beide medailles wonnen. Marcroix en Va-t'en wonnen immers goud en zilver, en samen met Silver Piece goud team.

 

Over de prijsuitreiking in het Olympisch Stadion schreven de kranten: 'Te paard salueerden de twee olympische winnaars voor hun koningin en lieten toen de beide bekroonde paarden Marcroix en Va-t'en àchteruit het stadion verlaten, onder stormachtig applaus van de stampvolle tribunes'.

Na 1932 behaalde Nederland - tot dusverre - geen olympische medailles meer bij military / eventing (klik hier).

 

Dit is deel 5 uit een serie over beroemde militaire paarden. Klik hier voor deel 1 (Drie dressuurpaarden met olympisch brons), hier voor deel 2 (Drie springpaarden met olympisch zilver), hier voor deel 3 (Vier militarypaarden met olympisch zilver) en hier voor deel 4 (Zes militarypaarden met olympisch goud). Deel 6 gaat over het drievoudig gouden militarypaard Silver Piece. Klik hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds en de illustere geschiedenis van de militaire ruitersport.

 



Va-t'en, hier bij de prijsuitreiking in het Olympisch Stadion in Amsterdam, won in 1928, bereden door ritmeester Gerard de Kruijff, olympisch zilver individueel en goud in teamverband bij de military