21 juni 2020  
Zes militarypaarden met olympisch goud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het KMSV-Fonds publiceert in samenwerking met de Militaire Ruitersport-vereniging 'Te Paard!' een feuilleton over de paarden die van 1924 tot 1936 negen olympische medailles voor Nederland behaalden: zeven voor military (eventing), één voor springen en één voor dressuur.

 

Het waren immers niet alleen de militaire ruiters, maar ook de paarden (Addio, Duiveltje, Ernica, Hans, Henk, His Excellence II, Johnnie Walker, King of Hearts, Marcroix, Santa Bell, Silver Piece, Trixie, Valérine en Va-t'en) die dit eremetaal behaalden: vijfmaal goud, driemaal zilver en eenmaal brons (waarbij een in teamverband behaalde medaille éénmaal telt).

 

In de olympische gedachte wordt naast de ruiter ook het paard gezien als atleet. In totaal wonnen zes Nederlandse paarden olympisch goud bij de military: Addio, Johnnie Walker en King of Hearts in 1924, Silver Piece in 1924 en 1928, Va-t'en in 1928 en Marcroix in 1928 en 1932.

 

Dit deel gaat over Addio, Johnnie Walker en King of Hearts. Aangezien Va-t'en, Silver Piece en Marcroix in totaal respectievelijk twee, drie en vier olympische medailles wonnen, worden aan hen separate delen gewijd.

 

Addio, Johnnie Walker en King of Hearts wonnen op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs goud in teamverband, samen met Silver Piece, die bovendien goud individueel won. Bij het onderdeel dressuur behaalden zij zelfs de eerste vier plaatsen uit 44 deelnemers. Dit was een tijd waarin het belang van dressuur pas net werd onderkend en Nederland daarin vooropliep. Wat ook bijdroeg aan het Nederlandse succes was dat de equipe als enige de cross-country van 36 km te voet had verkend.

Klik hier en hier voor de prijsuitreiking, met van links naar rechts Silver Piece, Johnnie Walker, Addio en King of Hearts bereden door de Eerste luitenants der Huzaren Dolf van der Voort van Zijp, Charles Pahud de MortangesGerard de Kruijff en Anton Colenbrander.

 

Addio (1915) van de Engelse volbloedhengst Mountain Apple werd uit een onbekende merrie geboren. De donkerbruine ruin was eigendom van luitenant Gerard de Kruijff, die er in 1923 (de voorganger van) de Nationale Militaire Kampioenschappen Dressuur én Eventing mee won, en in Parijs:

 

 

Johnnie Walker (1914) was het eerste van vier door luitenant Pahud getrainde militarypaarden die olympische medailles wonnen; later volgden Va-t'en, Henk (rp) en Marcroix. Hij kocht de Ierse ruin 'met vrij veel  bloed' in 1920 van Eerste luitenant der Huzaren Louis Weijtlandt.

 

Luitenant Pahud destijds: 'Toen ik Johnnie Walker kocht, was hij een lastig paard dat veel mensen van de rug wierp. Zijn springmoyens ontdekte ik op een jachtrit door de Soester weilanden. Nu is hij een lief dier, waar ik zelfs mijn zoontje van drie jaar op rond laat rijden. Hij is altijd even safe en was bij mij nog nooit kreupel. Ik kan er huizen op bouwen'.

 

Hij trainde hem door er dressuurwedstrijden, afstandrsitten, cross-country's en military's mee te rijden, met als resultaat: 

 

 

Pahud: 'Tijdens wedstrijden gooide Johnnie Walker het altijd op een akkoordje met zijn berijder. Hij scheen dan te zeggen: 'Nu zetten we alle theorie overboord - je hebt me mooi afgericht, maar nu het erop aankomt is de losse teugel wel voldoende'. En daarin moest ik hem dan zijn zin geven'.

 

Na Parijs verkocht luitenant Pahud Johnnie Walker en kocht hij Marcroix en Va-t'en. Johnnie Walker was nog wel reserve voor de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam en zou dan bereden zijn door Kapitein der Artillerie Mas de Kruijff, maar de combinatie hoefde niet in actie te komen.

 

King of Hearts (1913) van de hengst Adjutant werd uit de merrie Olympia geboren in Tollmingkehmen, Oost-Pruisen (nu Kaliningrad), waar sinds de 13e eeuw de Trakehner werd gefokt. De  ruin was eigendom van Majoor der Artillerie Daniel André de la Porte, directeur van het Remontewezen, waar paarden voor de bereden wapens werden gerecruteerd (klik hier).

 

Aanvankelijk zou Eerste luitenant der Huzaren James Knel met Ghertie deelnemen aan de military én de dressuur. Toen dit paard uitviel, werd King of Hearts ingezet, bereden door luitenant Anton Colenbrander. Zij werden eerste bij de dressuur, maar King of Hearts had nog nooit een cross-country gelopen. Toch kwam hij de uiterst zware uithoudingsproef van 36 km in het Bois de Boulogne goed door en eindigde als volgt:

 

 

Na 1932 behaalde Nederland - tot dusverre - geen olympische medailles meer bij military / eventing (klik hier).

 

Dit is deel 4 uit een serie over beroemde militaire paarden. Klik hier voor deel 1 (Drie dressuurpaarden met olympisch brons), hier voor deel 2 (Drie springpaarden met olympisch zilver) en hier voor deel 3 (Vier militarypaarden met olympisch zilver). Deel 5 gaat over het zilveren én gouden militarypaard Va-t'en. Klik hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds en de illustere geschiedenis van de militaire ruitersport.

 

 



Silver Piece en Johnnie Walker, hier met de luitenants Dolf van der Voort van Zijp en Charles Pahud de Mortanges bij de huldiging op Woudestein in Rotterdam, wonnen in 1924 olympisch goud bij de military - tezamen met Addio en King of Hearts, bereden door de luitenants Gerard de Kruijff en Anton Colenbrander