15 mei 2020  
Drie dressuurpaarden met olympisch brons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het KMSV-Fonds publiceert in samenwerking met de Militaire Ruitersport-vereniging 'Te Paard!' een feuilleton over de paarden die van 1924 tot 1936 negen olympische medailles voor Nederland behaalden: zeven voor military (eventing), één voor springen en één voor dressuur.

 

Het waren immers niet alleen de militaire ruiters, maar ook de paarden (Addio, Duiveltje, Ernica, Hans, Henk, His Excellence II, Johnnie Walker, King of Hearts, Marcroix, Santa Bell, Silver Piece, Trixie, Valérine en Va-t'en) die dit eremetaal behaalden: vijfmaal goud, driemaal zilver en eenmaal brons (waarbij een in teamverband behaalde medaille éénmaal telt).

 

In de olympische gedachte wordt naast de ruiter ook het paard gezien als atleet. Daarom vandaag: de drie paarden die op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam als team brons bij de dressuur behaalden: Hans (rp), His Excellence II en Valérine.

 

Hans (rp) was een rijkspaard, afgekort rp. Naast dienst bij de troep en als instructiepaard op de Militaire Rijschool in Amersfoort kwam het veertien jaar lang, van 1920 tot en met 1923, uit op zware wedstrijden van de KMSV. In 1927 selecteerde de directeur van de Rijschool, Majoor der Artillerie Jan van Reede, deze vosruin om er wedstrijden mee te rijden ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 1928. De combinatie presteerde als volgt:

 

 

De annalen van de KMSV tonen de veelzijdigheid van dit dienstpaard aan. Nadat het een olympische medaille in de dressuur had gewonnen, liep het nog eens zes jaar afstandsritten en cross-country's, bereden door telkens andere leerlingen van de Militaire Rijschool.

 

His Excellence II, een Trakehner, was de tweede ruin van die naam van Kapitein der Marechaussee Pierre Versteegh, van wie gezegd werd dat hij een aan volmaaktheid grenzende zit had. Van 1924 tot 1928 kwam hij uit met His Excellence; van 1925 tot 1931 met His Excellence II. Die combinatie presteerde in 1928 als volgt:

 

 

Over Valérine is weinig bekend - alleen dat deze merrie in combinatie met Kapitein der Artillerie Gerard le Heux als volgt presteerde:

 

 

Na 1928 zou het meer dan zestig jaar duren voor Nederland weer een olympische medaille bij de dressuur won (klik hier).

 

Dit is deel 1 uit een serie over beroemde militaire paarden. Deel 2 gaat over de drie door Nederlandse militairen bereden springpaarden die olympisch zilver behaalden. Klik hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds en de illustere geschiedenis van de militaire ruitersport.

 Het rijkspaard Hans won, bereden door majoor Jan van Reede, in 1928 olympisch brons in teamverband bij de dressuur - tezamen met de paarden His Excellence II en Valérine, bereden door de kapiteins Pierre Versteegh en Gerard le Heux