17 juli 2020  
Het drievoudig gouden militarypaard Silver Piece

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het KMSV-Fonds publiceert in samenwerking met de Militaire Ruitersport-vereniging 'Te Paard!' een feuilleton over de paarden die van 1924 tot 1936 negen olympische medailles voor Nederland behaalden: zeven voor military (eventing), één voor springen en één voor dressuur.

 

Het waren immers niet alleen de militaire ruiters, maar ook de paarden (Addio, Duiveltje, Ernica, Hans, Henk, His Excellence II, Johnnie Walker, King of Hearts, Marcroix, Santa Bell, Silver Piece, Trixie, Valérine en Va-t'en) die dit eremetaal behaalden: vijfmaal goud, driemaal zilver en eenmaal brons (waarbij een in teamverband behaalde medaille éénmaal telt).

 

In de olympische gedachte wordt naast de ruiter ook het paard gezien als atleet. Daarom vandaag: het eerste van twee Nederlandse paarden die driemaal olympisch goud in de military behaalden: Silver Piece.
 

Deze Engelse volbloed van de hengst Barabbas II werd in 1915 geboren uit de merrie Gift III. Silver Piece werd in Engeland gespot en gekocht door Heinrich Heybroek, directeur van de Amsterdamsche Rijtuigmaatschappij, een taxibedrijf met meer dan 300 paarden en rijtuigen.

 

Eerste luitenant der Huzaren Dolf van der Voort van Zijp kocht de bruine merrie met een stokmaat 1.64m in 1922 en bracht haar in 1923 voor het eerst uit op een militaire wedstrijd. Vanaf dat moment tonen de annalen van de KMSV de volgende uitslagen voor Silver Piece: 

  • 1923: internationale cross-country in Amersfoort, 5e plaats
  • 1923: kampioenschap dienstpaarden (thans Militair Kampioenschap Eventing) in Den Haag, 4e plaats
  • 1924: kampioenschap dienstpaarden (thans Militair Kampioenschap Eventing) in Den Haag, 2e plaats
  • 1924: military op de VIIIe Olympische Spelen van 1924 in Parijs, 1e plaats individueel uit 44 deelnemers en 1e plaats in teamverband uit 13 landen, derhalve olympisch goud individueel en goud team
  • 1925: cross-country van de Hezenberg in Hattem, 2e plaats
  • 1926: eindwedstrijd dressuur (thans Militair Kampioenschap Dressuur) in Den Haag, 1e plaats
  • 1926: nationaal kampioenschap dienstpaarden (thans Militair Kampioenschap Eventing) in Den Haag, 1e plaats
  • 1927: internationaal kampioenschap rijpaarden in Hilversum, 5e plaats
  • 1928: olympiadeproef in Hilversum
  • 1928: military op de IXe Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam , 5e plaats individueel uit 57 deelnemers en 1e plaats in teamverband uit 17 landen, derhalve olympisch goud team.

 

Klik hier en hier voor de prijsuitreiking in 1924, met links Silver Piece bereden door Eerste luitenant der Huzaren Dolf van der Voort van Zijp.

 

Hij verklaarde in Parijs over zijn paard, dat in de Franse kranten ravissant werd genoemd: 'Heybroek zag haar in Engeland; hij vond haar een mooi dier, informeerde naar de eigenaar en kocht haar voor ritmeester Wilson (de Militair Kampioen 1908, 1911 en 1914, klik hier). Heybroek oordeelde Silver Piece het beste paard dat hij importeerde. Ritmeester Wilson kwam er enige malen mee op springconcoursen uit; hij won er geen prijs mee, maar het was duidelijk te zien dat het dier over zeer veel moyens beschikte. Silver Piece stal toen reeds mijn paardenhart.

 

Toen ritmeester Wilson non-actief werd en zich te Brussel vestigde, nam hij Silver Piece mee. Zij werd daar in training genomen voor de steeples te Stockel. Voor dit werk was zij echter niet snel genoeg. Wel verklaarde de trainer dat zij twee maal de baan kon lopen en dan nog niet moe was. Zij moest daar echter concurreren tegen veel jongere paarden. Ik informeerde of Silver Piece te koop was; toen plotseling kreeg ik een brief van ritmeester Wilson: zij was te koop! Ik telegrafeerde: 'Allright' en zij was mijn!

 

Door de training en het steepelen was Silver Piece erg op de voorhand gebracht en in het begin niet erg aangenaam om te rijden. Door haar rustige natuur echter en doordat zij zo bevattelijk was, was zij spoedig klaar voor haar werk als dienstpaard. Zij is een ideaal dier! Een paard dat iedereens begeert opwekt. Zij kan ieder gewicht dragen; heeft een prettig humeur, zodat zij altijd klaar is; en heeft getoond op cross, steeple en springconcours een allround paard te zijn'. 

 

In de olympische geschiedenis hebben slechts drie paarden ooit drie gouden medailles in military / eventing behaald:

 

  • Silver Piece: goud individueel en goud team in Parijs 1924, en goud team in Amsterdam 1928, bereden door Eerste luitenant der Huzaren Dolf van der Voort van Zijp;
  • Marcroix, goud individueel en goud team in Amsterdam 1928, en goud individueel en zilver team in Los Angeles 1932, bereden door Eerste luitenant der Huzaren Charles Pahud de Mortanges; en 
  • Sam, goud individueel én goud team in Londen 2012, en goud individueel en zilver team in Rio de Janeiro 2016, bereden door Michael Jung uit Duitsland.

 

Na 1932 behaalde Nederland - tot dusverre - geen olympische medailles meer bij military / eventing (klik hier).

 

Dit is deel 6 uit een serie over beroemde militaire paarden. Klik hier voor deel 1 (Drie dressuurpaarden met olympisch brons), hier voor deel 2 (Drie springpaarden met olympisch zilver), hier voor deel 3 (Vier militarypaarden met olympisch zilver), hier voor deel 4 (Zes militarypaarden met olympisch goud) en hier voor deel 5 (Het zilveren én gouden militarypaard Va-t'en). Deel 7 gaat over het drievoudig gouden militarypaard Marcroix. Klik hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds en de illustere geschiedenis van de militaire ruitersport.

 



Silver Piece won, bereden door luitenant Dolf van der Voort van Zijp, in Parijs 1924 en Amsterdam 1928 drie gouden medailles en staat daarmee, samen met Marcroix, in de olympische medaillespiegel bij military / eventing in de top drie aller tijden