1 maart 2019  
Wachtmeester Anica Kortekaas wint KMSV-Beker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bestuur van het KMSV-Fonds heeft besloten om de KMSV-Beker toe te kennen aan Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Anica van Huis-Kortekaas.

 

De zilveren beker met bijbehorende oorkonde wordt uitgereikt op zondag 10 maart op de Rotterdamsche Manège, tijdens een oefendag van het Cavalerie Ere-Escorte, waar zij sinds 2001 deel van uitmaakt.

 

De KMSV-Beker stamt uit de periode van de in 1886 opgerichte Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV), waaruit het KMSV-Fonds, de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) en de KNHS zijn ontstaan. De KMSV-ruiters behaalden destijds aanzienlijke successen op de Olympische Spelen.

 

De KMSV-Beker werd in 1928 gewonnen door het Regiment Huzaren van Boreel en in 2015 overgedragen aan het KMSV-Fonds om militaire ruiters en vrijwilligers(organisaties) te inspireren tot prestaties op hoog niveau.

 

De KMSV-Beker kan jaarlijks worden toegekend op voordracht van leden van de MRV of op initiatief van het bestuur van het KMSV-Fonds. Na de oproep in december werden verschillende nominaties ontvangen, waaruit het bestuur een keuze heeft gemaakt.

 

De eerste winnaars sinds 1928 waren, voor het tijdvak tot en met 2014, alle vrijwilligers van de Maarsbergen Horse Trials. De tweede winnaar, tot en met 2015, was Kapitein van de Koninklijke Luchtmacht Edwin Hoogsteder. De derde winnaars, tot en met 2017, waren de vrijwilligers van de Militaire Prestatietocht Te Paard (MPTTP).

 

Dit jaar wordt de beker toegekend aan Wachtmeester Kortekaas wegens het leveren van een inspirerende prestatie op hoog niveau, door in 2018 met het door haar zelf gefokte en opgeleide paard Godolphin K Nationaal Militair Kampioen Eventing te worden èn de KNHS-Eventing Cup te winnen.

 

Dit nadat zij vier maal eerder Nationaal Militair Kampioen Eventing werd: in 2000, 2002 en 2003 met Lexus, en in 2007 met Titanic. In 2002 werd zij met Lexus bovendien Nationaal Militair Kampioen Dressuur en Springen. Daarmee is zij de enige ruiter of amazone die dat ooit lukte in de geschiedenis van de Militair Kampioenschappen, die teruggaan tot 1895. 

 

Luitenant-kolonel der Cavalerie Engelbert van der Hoog, voorzitter KMSV-Fonds: 'Wachtmeester Kortekaas heeft een verdienstelijke hippische carrière, waarvan het winnen van de KNHS-Eventing Cup op dit moment het kroonjuweel is. Eventing / military is een van de moeilijkste hippische disciplines. Samen met Godolphin werd zij niet alleen Militair Kampioen, ook bleken zij in de landelijke competitie van de KNHS de beste van ruim 350 combinaties over 40 wedstrijden. Dat is nog eens een inspirerende prestatie! Daarom gaat de KMSV-Beker dit jaar naar een sportvrouw die hopelijk voor velen nog lang een voorbeeld en inspiratiebron zal zijn'.

 

Klik hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds en de illustere geschiedenis van de militaire ruitersport.

 De KMSV-Beker kan worden toegekend voor inspirerende prestaties op hoog niveau in of voor de militaire ruitersport, en wordt dit jaar toegekend aan wachtmeester Anica Kortekaas