14 februari 2015  
KMSV-Fonds vraagt om nominaties KMSV-Beker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het KMSV-Fonds heeft in samenwerking met het Regiment Huzaren van Boreel (RHB) besloten om de historische KMSV-Beker te reactiveren, en roept de leden van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) hierbij op om kandidaten voor deze trofee voor te dragen.

 

De zilveren KMSV-Beker stamt uit de periode van de KMSV (Koninklijke Militaire Sportvereeniging), waaruit na WO II het KMSV-Fonds en de MRV zijn ontstaan. De beker werd destijds vervaardigd door Koninklijke Begeer en aangeboden door Generaal-majoor der Cavalerie Gerrit Maris, voorzitter van de KMSV, van de KNHS èn van de FEI (Fédération Equestre Internationale).

 

De beker werd in 1928 definitief gewonnen door het 4e half Regiment Huzaren, nadat deze in 1927 door de Luitenants Jan van Eekelen en Adrianus Mazel en in 1928 door de Luitenants Jan van Eekelen en jhr Jan van Spengler was gewonnen in de Dubbele Cross-Country.

 

Deze van 1924 tot 1936 zeer zware wedstrijd van de KMSV bestond tot 1932 uit een rit van ca. 35 km van Ede naar Arnhem door weiland, bos en heide, opgedeeld in een wegparcours van 3-4 km, een cross-country van 4 km, een wegparcours van 18 km en een cross-country van 7-8 km, waarbij de hindernissen bestonden uit heggen, hekken, drenkplaatsen, sloten en wallen. Klik hier voor fotomateriaal van de Dubbele Cross-Countries van 1928, 1931 en 1932 uit de fotoboeken van de KMSV. 

 

De KMSV-beker verblijft sinds 1928 bij de opvolger van het 4e half Regiment Huzaren, het huidige RHB, dat heeft besloten om deze trofee over te dragen aan het KMSV-Fonds en weer ten dienste te stellen van de militaire ruitersport.

 

Kolonel der Huzaren Rob van Zanten, commandant RHB: 'Na de periode 1924-1936, waarin 12 leden van de KMSV, allen van de bereden wapens, 20 Olympische medailles wonnen, is het goed om te zien hoe de militaire ruitersport zich nu weer ontwikkelt. Met veel genoegen heeft het Regiment de door het KMSV-Fonds prachtig gerestaureerde KMSV-Beker als trofee ter beschikking gesteld. De beker is te bewonderen in de vitrine over de militaire ruitersport in het Cavaleriemuseum'.

 

Luitenant-kolonel der Cavalerie Engelbert van der Hoog, voorzitter KMSV- Fonds: 'Met deze beker willen we militaire ruiters en vrijwilligers(organisaties) inspireren tot prestaties op hoog niveau. De beker kan worden toegekend op nominatie of op voordracht van het bestuur van het KMSV-Fonds, indien het bestuur van mening is dat er een aansprekende prestatie is geleverd. Het is dus mogelijk dat de beker niet jaarlijks wordt gewonnen. Graag nodigen wij de leden van de MRV uit om kandidaten voor de KMSV-Beker te nomineren'. 

  

Nominaties dienen uiterlijk zaterdag 14 maart bij het bestuur te worden ingediend. Correspondentie: KMSV-Fonds, Postbus 1, 1390 AA Abcoude, E kmsv-fonds@militaireruitersport.nl. Klik hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds en de illustere geschiedenis van de militaire ruitersport.

 De KMSV-Beker kan eenmaal per jaar worden toegekend voor aansprekende prestaties in of voor de militaire ruitersport