6 juni 2021  
MRC Marcroix start door op Landgoed Den Treek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na jaren van hard werken aan een gezonde bedrijfsvoering, maar ook onzekerheid over de toekomst op de Bernhardkazerne, is er eindelijk duidelijkheid: de Stichting Militair Ruitersportcentrum 'Marcroix' (MRC) neemt Manege De Treekhoeve op Landgoed Den Treek-Henschoten aan de Leusderheide over.

 

Hiermee is het voorbestaan van het MRC gegarandeerd en blijft een hoeksteen van de militaire ruitersport voor de toekomst behouden, precies daar waar deze 135 jaar geleden ontstond: in de regio Amersfoort-Leusden (klik hier).

 

De verhuizing van het MRC naar de Waterlooweg 32 in Leusden is op dit moment in volle gang; de nieuwe lessen zijn al begonnen.

 

Het MRC werd in 1961 gebouwd op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Het werd vernoemd naar het legendarische militarypaard Marcroix van de latere Luitenant-generaal der Cavalerie Charles Pahud de Mortanges, een van slechts drie paarden ooit die drie gouden olympische medailles in eventing behaalden (klik hier).

 

Hiermee trad het MRC in de voetsporen van de in 1857 opgerichte militaire Rijschool. Deze was gevestigd in de Manege van Burmania Rengers op de Prins Willem III-kazerne in Amersfoort - net zoals er in Wenen, Hannover en Saumur beroemde militaire rijscholen waren. Hier leerden militairen van de bereden wapens paardrijden.

 

Het doel daarbij was vooral ook om hen uiteindelijk goed te leren terreinrijden; dat is immers hoe de bereden wapens werden ingezet. Veel van de oefeningen en wedstrijden vonden daarom plaats op de militaire oefenterreinen de Vlasakkers en de Leusderheide en op Landgoed Den Treek-Henschoten bij Amersfoort.

 

Van 1961 tot 2021 hebben duizenden militairen én niet-militairen op het MRC leren paardrijden en werden er talloze wedstrijden en kampioenschappen op de Bernhardkazerne georganiseerd. Ook de niet-militaire ruiters zijn van groot belang voor het voortbestaan van het MRC, omdat het paard na WO II uit de krijgsmacht verdween en de exploitatie alleen in civiel-militaire samenwerking haalbaar bleek.

 

Zestig jaar na de bouw, in 2021, heeft Defensie alle terreinen van de Bernhardkazerne zelf nodig. Het bestuur van het MRC heeft nu een zo mogelijk nóg geschiktere locatie gevonden voor de manege: 5 km verder, op Landgoed Den Treek-Henschoten aan de Leusderheide.

Zo zet het MRC inmiddels bijna 165 jaar hippische instructie voort, exact in de regio waar de hippische sport 135 jaar geleden ontstond. Net als destijds de kerngedachte was, kan hier niet alleen in de binnen- en buitenmaneges, maar ook in het terrein worden gereden.

In het kader van de verhuizing verandert de naam van de manege in Marcroix's Ruitersportcentrum De Treekhoeve. De afkorting MRC leeft echter voort, ook op de nieuwe locatie.

Het bestuur van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' feliciteert het bestuur van het MRC met deze belangrijke stap en spreekt de wens uit dat er ook in de toekomst veel militaire ruitersportactiviteiten op het nieuwe MRC zullen plaatsvinden.

 Het paard Marcroix, waarnaar het Militair Ruitersportcentrum is vernoemd, is een van slechts drie paarden die drie gouden olympische medailles in military / eventing wonnen