5 maart 2021  
Viering 135 jaar Militaire Ruitersport in 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar vieren zowel de Militaire Ruitersportvereniging ‘Te Paard!’ (MRV) als het KMSV-Fonds een lustrum. Op 24 april 2021 is het namelijk exact 135 jaar geleden dat de Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV) in 1886 werd opgericht. Daarmee bestaat niet alleen de militaire, maar ook in bredere zin de georganiseerde ruitersport in Nederland 135 jaar.

 

De KMSV was de eerste hippische organisatie in Nederland en stond aan de wieg van o.a. eventing (1903), NOC*NSF (1912), de vijfkamp (1916), de KNJV (1919), de KNHS (1923) en de MRV (1956). De KMSV legde zich met name toe op het typisch militaire terreinrijden. Twaalf van haar leden behaalden 9 Olympische medailles: 5 maal goud, 3 maal zilver, 1 maal brons; 7 maal voor eventing, 1 maal voor springen en 1 maal voor dressuur - een nog altijd inspirerende prestatie. Na de omvorming van de KMSV tot KMSV-Fonds werd op 9 april 1956 de MRV opgericht als landelijke koepel voor de militaire ruitersport. Ook de MRV viert dus in april een bijzondere verjaardag: haar 65e.

 

Ook de MRV zelf en vier gelieerde en geassocieerde organisaties hebben dit jaar een lustrum: de MRV (65 jaar), de Stichting Sportonderscheidingen (105 jaar vijfkamp), de Stichting Cavalerie Ere-Escorte, de Manege Korps Rijdende Artillerie en Militair Ruitersportcentrum ‘Marcroix’ (alle drie 55 jaar).

 

Ter ere hiervan plant de MRV dit jaar, onder voorbehoud van de vigerende coronamaatregelen, drie activiteiten:

 

  • een jubileumrit met lunch te velde in 2022 (nadere informatie volgt)
  • een familiedag tijdens het Nationaal Militair Ruiterkampioenschap Dressuur en Springen (NMKR/D+S) op Stal Groenendaal in Bunschoten (zie onder)
  • een galafeest op 23 oktober op de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam.

 

Familiedag NMKR/D+S
Voor de familiedag tijdens het NMKR/D+S op 31 oktober worden alle leden van de MRV uitgenodigd met hun partner en/ of kinderen. Vrijwilligers zijn van harte welkom - in het bijzonder twee organisatoren voor de activiteiten voor kinderen, een clinic en een barbecue. Deze activiteiten worden in samenwerking met Stal Groenendaal en de wedstrijdcoördinator van de MRV Majoor van de Koninlijke Luchtmacht Cornelie op ten Noort uitgevoerd.

 

Verder zijn voor de organisatie van het NMKR D&S vrijwilligers welkom als schrijver tijdens de dressuurwedstrijden, als ringmeester en om te helpen het parcours te bouwen. Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich per mail (klik hier) aanmelden. 

Majoor Martine Hueting behaalde het Militair Ruiterbewijs als kapitein in 2005 in Seedorf en het Militair Ruiterbewijs in Zilver in 2008 op Landgoed Maarsbergen