26 januari 2020  
Inschrijving Market Garden Memorial Ride open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 7 maart organiseert de in (her)oprichting zijnde afdeling Schaarsbergen van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) voor de tweede keer een buitenrit langs de historische locaties van de Slag op de Mookerheide, Operatie Market Garden en Operatie Veritable rond Nijmegen.

 

De route voert langs de Heumense Schans, de heuvels en bossen rond Groesbeek en de loopgraven bij het Reichswald. De rit duurt ongeveer vijf uur, inclusief een uitgebreide pauze voor ruiter en paard met lunch.

 

De tocht begint en eindigt bij Eethuis De Diepen in Milsbeek. De ontvangst is om 10:30; de rit vangt aan om 11:30. De lunch is rond 13:00 in Herberg 't Zwaantje in Mook. De rit eindigt rond 16:30.

 

Bij deze activiteit geldt de etiquette voor de bereden militair (klik hier). Tenue voor militairen: DT-rij, overigen: civiel rijtenue. De kosten voor de organisatie en ontvangst (met koffie en een worstenbroodje) bedragen €30. Klik hier om je aan te melden.

 

Ruiters zonder eigen paard kunnen een paard huren bij Stal Jacobs in Voorthuizen; neem hiervoor zelf contact op met Huzaar 1 (R) bd Dennis Jacobs (klik hier). De paardhuur voor deze dag kost €165 (bij minimaal drie paarden), inclusief vervoer naar Milsbeek, ter plaatse contant te betalen.

 

Historische achtergrond

De Slag op de Mookerheide vond plaats in april 1574, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog, tussen huurtroepen onder Lodewijk en Hendrik van Nassau, twee broers van Willem van Oranje, en het Spaanse leger onder onder Sancho d'Avila en Bernardino de Mendoza. De veldslag leidde tot een Spaanse overwinning; zowel Lodewijk als Hendrik van Nassau sneuvelden. De Tachtigjarige Oorlog had in 1648 als eindresultaat dat de Noordelijke Nederlanden internationaal erkend werden als onafhankelijke staat.

 

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief in september 1944, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De operatie werd gekenmerkt door inzet van luchtlandingstroepen om strategische bruggen op Nederlands grondgebied te veroveren, maar mislukte doordat de cruciale brug bij Arnhem niet kon worden behouden. Begin 1945 vond Operatie Veritable plaats, ook onder leiding van veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het doel was om het Duitse Reichswald, net over de grens bij Nijmegen, schoon te vegen van Duitse troepen om het gebied tussen Roer en Rijn te kunnen bevrijden.

 Prins Willem van Oranje, hier te paard voor Paleis Noordeinde, was de oudste broer van Lodewijk en Hendrik van Nassau, die bij de Slag op de Mookerheide leiding gaven aan 5.000 man infanterie en 2.600 man cavalerie