1 februari 2019  
Inschrijving Market Garden Memorial Ride open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 23 maart organiseert de in (her)oprichting zijnde Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV), afdeling Schaarsbergen een buitenrit over het historische slagveld van de Mookerheide en de luchtlandingsplaatsen rond Groesbeek van Operatie Market Garden.

 

De route voert langs de Heumense en de Mookerschans, de heuvels en bossen rond Groesbeek en de loopgraven bij het Reichswald, en duurt ongeveer vijf uur, inclusief een lange pauze voor ruiter en paard met lunch.

 

De tocht begint en eindigt bij Eethuis De Diepen aan de Zwarteweg 60 in Milsbeek. De ontvangst is om 10:30; de rit vangt aan om 11:30. De lunch is rond 13:00 in Herberg-Restaurant 't Zwaantje aan de Groesbeekseweg 106 in Mook. De rit eindigt rond 16:30.

 

Ruiters zonder eigen paard kunnen een paard huren bij Stal Jacobs in Nijkerk; neem daarvoor direct contact op met Huzaar 1 (R) Dennis Jacobs (klik hier). De paarden worden naar Milsbeek gebracht. Het huren van een paard voor deze dag kost €125, ter plaatse contant te betalen. Voor de organisatie, ontvangst en lunch wordt een bijdrage van €30 gevraagd. Aanmelden kan via de website van de MRV (klik hier).

 

Historische achtergrond
Op 14 april 1574 leverde de veldslag op de Mookerheide een overwinning op voor de Spaanse troepen onder Sancho d'Avilla. De huurtroepen onder de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau werden, hoewel groter in aantal, verslagen; de lichamen van de broers zijn nooit gevonden.

 

Op 17 september 1944 landden in Groesbeek ontelbare zweefvliegtuigen en parachutisten als onderdeel van de Operatie Market Garden. Doel was het veiligstellen van de bruggen over de Maas en de Waal en het doorstoten naar Arnhem om de bruggen over de Rijn veilig te stellen. Tussen 8 februari en 11 maart vond in het Duitse Reichswald Operatie Veritable plaats. Deze stond onder leiding van veldmaarschalk Montgomery en diende om het Reichswald schoon te vegen van Duitse troepen om zo het gebied tussen Roer en Rijn te kunnen bevrijden.

 Veldmaarschalk Bernard Montgomery, bedenker van Operatie Market Garden, op het paard Rommel