10 juli 2018  
Twee huzarenstukjes op Landgoed Maarsbergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorige week zijn er twee huzarenstukjes geleverd op Landgoed Maarsbergen.

 

Het eerste huzarenstukje

Het eerste leverde het team vrijwilligers van de Maarsbergen Horse Trials, waaronder veel leden van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV). Nadat zij in april de mooiste eventingwedstrijd van Nederland organiseerden (B-M), volgde 28-30 juni de internationale wedstrijd (CIC1*, CIC2*, CCI1*, CCI2*) die ook Little Badminton wordt genoemd. Nationaal startten 260, internationaal 150 combinaties uit België, China, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hong Kong, Nederland, Polen, Portugal, Zweden en Zwitserland.

 

De Maarsbergen Horse Trials zijn in 2002 ontstaan uit het Nationaal Militair Kampioenschap Ruitersport (NMKR) Eventing, dat hier sindsdien jaarlijks wordt georganiseerd onder auspiciën van de MRV in samenwerking met het Bureau Internationale Militaire Sport van het Ministerie van Defensie, en de Challenge Saumur, die hier sindsdien elke vier jaar wordt verreden.

 

Het parcours werd ontworpen door Eric Winter, die vele cross-country's op zijn naam heeft staan, waaronder de Blenheim Palace International Horse Trials, de Burghley Horse Trials en de Badminton Horse Trials. De laatste twee vormen met de Kentucky Three-Day Event de Grand Slam of Eventing. Klik hier voor beelden van de Maarsbergen Horse Trials.

 

De drijvende krachten achter deze wedstrijd zijn Ritmeester (R) b.d. jhr ir Maurits van der Goes en Eerste luitenant (R) der Cavalerie b.d. mr Willemina van der Goes-Petter. Samen met alle vrijwilligers van de Maarsbergen Horse Trials (voorheen Eventing Maarsbergen) wonnen zij in 2015 de KMSV-Beker, de hoogste waardering voor inspirerende prestaties in de militaire ruitersport.

 

Het tweede huzarenstukje

Het tweede leverde Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Claudia Blans. Na vier jaar training brak zij met Cirasja als eerste actief dienende militair in vijftien jaar door naar internationaal eventingniveau door uit te komen in de CIC1* en deze goed uit te rijden (klik hier). Wacthmeester Blans is ruiter bij het Cavalerie Ere-Escorte en behaalde het Militair Ruiterbewijs in Goud in 2016.

 

De laatste keer dat er actief dienende militairen op dit niveau reden was in 2003, toen Luitenant-kolonel der Cavalerie Engelbert van der Hoog en Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Anica Kortekaas in de CIC1* deelnamen aan het Militair Wereldkampioenschap Eventing in Minderhout, België.

 

De eerste internationale start van wachtmeester Blans werd gesponsord door het KMSV-Fonds. Eerder dit jaar wonnen de wachtmeesters Blans en Kortekaas respectievelijk zilver en goud van alle 50 deelnemers in klasse M van de Maarsbergen Horse Trials èn op het NMKR Eventing (klik hier).

 

De besturen van de MRV en het KMSV-Fonds complimenteren het team vrijwilligers van de Maarsbergen Horse Trials en wachtmeester Blans met hun inspirerende prestaties.

 Wachtmeester Claudia Blans nam dit jaar met Cirasja deel aan de nationale en de internationale eventingwedstrijd op Landgoed Maarsbergen