3 mei 2024  
Militaire eventingwedstrijd West-Betuwe open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Op zaterdag 17 en zondag 18 augustus wordt, voor de negende keer op rij sinds 2016, een militaire eventingwedstrijd verreden in de Betuwe. Het is een van de twee gelegenheden waarop dit jaar het Militair Ruiterbewijs in Goud kan worden behaald.

Deze onderlinge wedstrijd vindt plaats op de Stiftse Uiterwaarden in Ophemert, onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV), en wordt georganiseerd parallel aan de SGW West-Betuwe. De inschrijving is inmiddels geopend.

 

Een eventing- of samengestelde wedstrijd (SGW; oorspronkelijk: military) bestaat uit drie onderdelen: achtereenvolgens een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry. De cross is het meest aansprekende onderdeel. Hierbij wordt een route uitgezet over natuurlijk terrein, zoals weilanden en bossen. Op het parcours staan natuurlijke hindernissen, zoals greppels of sloten, en hindernissen die speciaal voor de cross zijn gebouwd.

 

De cross wordt op tijd verreden. De ideale tijd wordt vooraf bepaald. Wie te te langzaam of te snel rijdt, krijgt strafpunten. In klasse B wordt ook op rijstijl beoordeeld. Met name bij de cross is een optimale samenwerking tussen ruiter en paard noodzakelijk, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt. De resultaten van de dressuurproef, het springparcours en de cross tezamen bepalen de score in de wedstrijd. Alle regels over eventing staan in het disciplinereglement eventing van de KNHS (klik hier).

 

De onderlinge eventingwedstrijd van de MRV wordt verreden in de rubrieken B, L en M en bestaat uit dressuur, springen en een cross-country. Er zijn 15 plekken gereserveerd voor militaire deelnemers. Naast de KNHS-rubrieken is het voor militairen zonder startpas mogelijk om in een separate onderlinge wedstrijdrubriek op niveau B uit te komen, waarbij de onderdelen qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk zijn aan klasse B. De vereiste hiervoor is het Militair Ruiterbewijs in Zilver.

 

Programma

  • Zaterdag 17 augustus: paarden B met of zonder dressuur; voor geïnteresseerden bestaat de mogelijkheid om crossles te nemen en/of een oefencross te rijden.
  • Zondag 18 augustus: paarden B met dressuur, L, M.
  • Locatie: Waalbandijk 33, 4061 AL Ophemert.

 

Startpashouders kunnen zich inschrijven via MijnKNHS. Vermeld daarbij dat je meedoet aan de militaire eventingwedstrijd. Heb je geen startkaart, meld je dan aan per e-mail (klik hier) onder vermelding van je naam, rang, wapen of dienstvak, paardnaam, en onderlinge rubriek B. Het vraagprogramma, de startlijsten en uitslagen worden gepubliceerd op www.startlijsten.nl. De inschrijving verloopt op volgorde van binnenkomst en sluit uiterlijk vijf dagen voor de wedstrijd. De voorlopige startlijst wordt rond 1 augustus gepubliceerd en de definitieve op uiterlijk 16 augustus.


Voor deze wedstrijd gelden verder de aanvullende regels van de MRV en de militaire etiquette te paard (klik hier, hier en hier).

 

Tot slot: de organisatie van een samengestelde wedstrijd is omvangrijk en vraagt veel vrijwilligers. Rijd je niet mee en wil je je verdienstelijk maken en inzicht krijgen in een eventingwedstrijd? Meld je dan aan bij Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Erwin Wellner (klik hier). Op de dag zelf zijn er allerlei leuke klussen te doen – van parkeerwacht tot ringmeester en hindernisjury.

 Uiterwaarden zijn typisch Nederlands terrein; hier luitenant Johannes Steenmetser met het rijkspaard Carel in de uiterwaarden van de Vaalwaard tijdens de cross-country van Bingerden in 1929, 95 jaar geleden