1 februari 2020  
MRV nodigt uit voor jacht op 1 maart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 's Gravenhaagse Militaire Ruitervereniging 'Te Paard!' nodigt in samenwerking met Triple B Hunt uit voor een militaire jachtrit op zondag 1 maart. Deze jacht staat open voor MRV-leden met een Militair Ruiterbewijs en een voor de jacht geschikt paard. De toelating tot deelname van een combinatie aan de jacht vindt plaats door de organiserende Afdeling. Bij deze activiteit geldt de etiquette voor de bereden militair (klik hier).

 

Jagen achter de meute is een uitstekende oefening in terreinrijden, gebaseerd op een traditie met een rijk verleden. De slipjacht behoort daarom ook tot het Nederlands cultureel erfgoed. Bij een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar op het slip: een lap met een vossengeur die door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor getrokken dat door honden wordt uitgewerkt, gevolgd door ruiters. De lengte van één spoor (run) ligt tussen drie en zes kilometer. Op een gemiddelde slipjacht worden drie of vier runs verreden met telkens een tussenstop om de honden en paarden op adem te laten komen. Na de laatste run volgt de kill. Tijdens dit afsluitende gedeelte van de jacht mogen de honden zich tegoed doen aan hun prooi: een koeienpens.

 

De jacht vindt plaats op de Oirschotse Heide, een heide- en stuifzandgebied ten westen van Eindhoven dat gebruikt wordt als militair oefenterrein. Samen met aangrenzende gebieden als de Straatse Heide en de Oostelbeerse Heide is het 1.440 ha groot. Het gebied kent veel reliëf door opgestoven hoogten en komvormige laagten en is gedeeltelijk begroeid met grove dennenbomen.

 

Belangstellenden kunnen zich tot 23 februari hier aanmelden bij Luitenant-kolonel der Cavalerie Harry Kampen, jachtcommissaris van de afdeling  's-Gravenhage. Na toelating ontvangt u de benodigde informatie voor die dag.

 Ritmeester Erwin Rossmeisl, voorzitter Afdeling Den Haag, bij de stop in het Radarbos tijdens de jacht op de Leusderheide op 28 november 2019