13 augustus 2021  
Inschrijving NMKR Eventing 2021 geopend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag opent de inschrijving voor het Nationaal Militair Kampioenschap Ruitersport (NMKR) Eventing 2021, dat op zaterdag 2 en zondag 3 oktober wordt verreden in Ophemert in de Betuwe.

 

Een eventingwedstrijd (oorspronkelijk: military), ook wel samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd, bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry. De cross is het meest aansprekende onderdeel van de eventingsport. Hierbij wordt een route uitgezet over natuurlijk terrein, zoals weilanden en bossen. Op het parcours staan natuurlijke hindernissen. Dat kunnen greppels of sloten zijn, maar ook hindernissen die speciaal voor de cross zijn gebouwd.

De cross wordt op tijd verreden, de ideale tijd wordt vooraf bepaald. Rij je te langzaam of juist te snel dan krijg je strafpunten. In klasse B wordt ook de rijstijl beoordeeld. De resultaten van de dressuurproef, het springparcours en de cross samen bepalen de uiteindelijke score in de wedstrijd.  Alle regels voor eventing staan in het discplinereglement eventing op de website van de KNHS (klik hier). Met name de cross heeft een extra dimensie door de noodzaak van een optimale samenwerking tussen ruiter en paard op basis van wederzijds vertrouwen.

 

KNHS-rubrieken BB, B, L en M

Het NMKR Eventing wordt georganiseerd onder auspiciën van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) door de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) in combinatie met de SGW West-Betuwe te Buurmalsen en Ophemert van LR en PC De Malsnaruiters. Deelnemers in B, L en M dienen conform de KNHS-regels startgerechtigd te zijn. Alleen actief dienenden en reservisten in de klasse L of hoger kunnen meedingen voor het Nationaal Militair Kampioenschap Eventing.

 

Klik hier voor alle Militair Kampioenen Eventing sinds 1903. De Van Diepenbrugge-trofee is te behalen door de beste militaire combinatie over alle onderdelen (dressuur, springen, cross-country), alle rubrieken gecombineerd.

 

Ruiters die met eventing willen kennismaken maar niet in B startgerechtigd zijn, worden uitgenodigd om deel te nemen in klasse BB (maximale spronghoogte 70 cm).

 

Onderlinge militaire rubriek B op zaterdag

Naast de KNHS-rubrieken is het voor militaire ruiters die niet met een eigen paard startgerechtigd zijn mogelijk om in een separate onderlinge wedstrijd(rubriek) op niveau B uit te komen, waarbij de onderdelen qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk zijn aan klasse B. Het Militair Ruiterbewijs in Zilver is een vereiste om in deze onderlinge militaire rubriek te mogen starten. Deze onderlinge rubriek wordt alleen op zaterdag 2 oktober verreden.


Militair Ruiterbewijs in Goud

Prestaties in de KNHS- en de onderlinge wedstrijd(rubrieken) tellen mee voor het Militair Ruiterbewijs in Goud. Klik hier voor de regels voor het Militair Ruiterbewijs in Goud.

 

Programma en locatie

Zaterdag 2 oktober: dressuur, springen en cross, klassen B, L en M;
Zondag 3 oktober  : springen en cross, klassen BB en B.
Locatie: Waalbandijk 33 in Ophemert, op de Stiftse Uiterwaarden.

 

Inschrijven

Startkaarthouders kunnen zich via Mijn KNHS inschrijven. Vermeld daarbij de deelname aan het NMKR Eventing en indien van toepassing MRbG. Zonder startkaart inschrijven is mogelijk via inschrijvingen@malsnaruiters.nl onder vermelding van naam ruiter en paard, klasse, onderlinge rubriek B, rang en wapen of dienstvak, en paardnaam. Het vraagprogramma, de startlijsten en de uitslagen worden gepubliceerd op www.startlijsten.nl. De inschrijving sluit uiterlijk vijf dagen voor de wedstrijd. De voorlopige startlijst wordt rond 19 september gepubliceerd; de definitieve op dinsdag 28 september. Bij de uitslag wordt rekening gehouden met de (aanvullende) regels van de MRV (klik hier).

 

Inzet als vrijwilliger

De organisatie van een SGW is omvangrijk en vraagt inzet van veel vrijwilligers. Wie niet kan deelnemen, is van harte welkom om zich als vrijwilliger verdienstelijk te maken en inzicht te krijgen in de wedstrijd. Meld je hiervoor aan bij Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Erwin Wellner via malsnaruiters@hetnet.nl. Op de dag zelf zijn er verschillende leuke klussen te doen - van parkeerwacht tot hindernisjury.

 Marechaussee Gina Gerrets werd in 2019 Militair Kampioen Eventing met Bella, de eerste keer dat het kampioenschap in de Betuwe werd georganiseerd