18 mei 2019  
Militaire rubriek bij eventing Ede-Putten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni wordt, voor de eerste keer, een militaire rubriek verreden tijdens de SGW Ede-Putten. De inschrijving voor deze KNHS-eventingwedstrijd in klasse B-Z  is geopend en sluit 15 juni.

 

Deze wedstrijd wordt voor de zesde keer georganiseerd op Landgoed De Valouwe in Ede, met een militaire rubriek onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV). De rit voert ruiter en paard langs bos, heide, akkers, beukenlanen en een waterpartij op dit 650 hectare grote Gelderse landgoed.

 

De samengestelde wedstrijd (SGW) of eventing (oorspronkelijk: military) is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in de militaire ruitersport. Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country. De cross is een parcours van ongeveer 2 kilometer met circa 20 vaste hindernissen. Deze vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarvoor wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

Ede is vanouds een militair cross-countrygebied. Zo werden van 1924 tot 1939 zware cross-country's rond deze garnizoensstad georganiseerd: de Dubbele Cross-Country's van de Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV, de voorganger van de MRV). Deze bestond uit vier delen op één dag: a) een wegparcours van ca. 5 km; b) een cross-country van ca. 4 km; C) een tweede wegparcours van ca. 20 km; en tot slot d) een tweede cross-country van ca. 7 km. In april 1928 werd er ook een Olympische proef georganiseerd ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Het was ook in Ede, waar in 1928 de KMSV-Beker definitief door het Regiment Huzaren van Boreel werd gewonnen, die in 2015 werd overgedragen aan het KMSV-Fonds en dit jaar werd gewonnen door Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Anica Kortekaas.

 

De SGW Ede-Putten 2019 wordt verreden in KNHS-rubrieken B-Z en bestaat uit dressuur (L-Z), springen en een cross-country. Op deze wedstrijd kan het Militair Ruiterbewijs in Goud worden behaald.

Wendela Schlimmer, wedstrijdleider SGW Ede-Putten: 'Voor de oorlog hadden we hier ook militaire crosses op De Valouwe, toen georganiseerd door mijn grootvader en zijn broer. Zij waren beiden cavaleristen. Uit de tijd staat nog een hindernismuur in het bos. Mooi dat er na ruim 80 jaar weer een militaire cross plaatsvindt op De Valouwe’.

 

Militaire deelnemers kunnen zich aanmelden per e-mail (klik hier), onder vermelding van rang, krijgsmachtdeel en wapen of dienstvak. De startlijsten en uitslagen worden via www.startlijsten.nl uitgebracht. Op 21 en 22 juni wordt er een oefencross georganiseerd op de Valouwe (klik hier).

 Korporaal Angela Kalkman behaalde het Militair Ruiterbewijs standaard en Zilver in 2007, Goud in 2011 en werd in 2016 en 2017 Nationaal Militair Kampioen Eventing