11 oktober 2018  
MRV brengt saluut aan HKH Prinses Beatrix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zondag 7 oktober organiseerde de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV), afdeling 's-Gravenhage, de unieke Olympiade-Herdenkingsrit 1928-2018 van Hilversum naar Lage Vuursche en terug. Tijdens de route werd een saluut gebracht aan H.K.H. Prinses Beatrix op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

 

De rit stond open voor leden van alle afdelingen van de MRV en werd georganiseerd vanwege het 60-jarig bestaan van de afdeling 's-Gravenhage (klik hier), en het feit dat het 90 jaar geleden is dat Nederlandse militaire ruiters hun grootste successen in de military (eventing) behaalden, voor eigen publiek, op de IXe Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam (hier).

 

De rit volgde de route van de uithoudingsproef uit 1928 waarmee drie officieren twee gouden en een zilveren olympische medaille wonnen: goud voor luitenant Charles Pahud de Mortanges met Marcroix; zilver voor ritmeester Gerard de Kruijff met Va-t’en; de vierde plaats voor luitenant Dolf van der Voort van Zijp met Silver Piece; en goud voor de equipe.

 

De zware wedstrijd bestond destijds uit een dressuur-, een uithoudings- en een springproef. De route van de uithoudingsproef liep van Hilversum naar Lage Vuursche in vijf delen, A tot en met E, over een afstand van 36 km:

 

  1. een wegparcours van 7 km vanuit Het Spieghel in Hilversum door het Spanderswoud over de Crailose Brug naar het Gebed zonder End;
  2. een steeple chase van 4 km met 12 hindernissen op de (sindsdien verdwenen) renbaan op de Bussumerheide;
  3. een wegparcours van 15 km via de Doodweg en de Oude Postweg langs Hoge Vuursche en de tuin van Paleis Soestdijk naar Soest;
  4. een cross-country van 8 km met ca. 25 hindernissen over Landgoed Pijnenburg langs Kasteel Drakensteyn naar Lage Vuursche; en
  5. een vlakke rit in galop van 2 km vanuit Lage Vuursche over de Kloosterlaan tot waar nu hole 15 van de Hilversumsche Golf Club ligt.

 

Luitenant-kolonel der Huzaren Harry Kampen, voorzitter afdeling 's-Gravenhage: 'Deze herdenkingsrit bracht militaire ruiters uit alle landstreken bijeen in de prachtige natuur rond Hilversum, Bussum en Lage Vuursche. Het decor van de Olympische bereden onderdelen van 1928 was zeer toepasselijk voor wat de leden der Haagse Afdeling bindt: sportieve uitdagingen in een inspirerende omgeving. Voor de militaire opleidingen van eertijds werd het terreinrijden als onontbeerlijk gezien. De opgewektheid der paarden, de verrassingen die het terrein biedt, de snelheid van de gangen en de aanspraken die tegelijk op de moed en de beheersing der ruiters werden gedaan, maakten ook deze zondag tot een onvergetelijke viering van het verbond tussen mens en paard'.

 

Generaal-majoor der Fuseliers b.d. en Adjudant-generaal van Z.M. de Koning i.b.d. drs Hans van der Louw, voorzitter MRV: 'Het was een unieke dag voor de militaire ruitersport en dus voor de MRV. Halverwege hebben wij een stop gemaakt in Lage Vuursche en H.K.H. Prinses Beatrix begroet. Een onvergetelijk moment voor de ruiters. De Afdeling Den Haag heeft met deze Jubileumrit op fantastische wijze inhoud gegeven aan het Verenigingsgevoel dat een van de speerpunten van het MRV-bestuur is. Ik hoop dat in 2019 een van de andere Afdelingen het stokje overneemt en ook een (mogelijk ander type) evenement organiseert waar dan hopelijk nog meer ruiters van andere Afdelingen aan deelnemen. Chapeau Afdeling Den Haag, wie volgt?'.

 

Klik hier voor de route uit 1928 en hier voor diezelfde route geprojecteerd in een actuele stafkaart en de zondag verreden route. Ook De Telegraaf en het Algemeen Dagblad berichtten over de rit en het saluut.

 De voorzitters van de landelijke MRV, generaal Hans van der Louw, en de afdeling 's-Gravenhage, overste Harry Kampen, aan het hoofd van de kolonne in Lage Vuursche