6 december 2018  
Donatie bijzondere militair-hippische penningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 21 december wordt een bijzondere verzameling penningen toegevoegd aan de vitrine over de militaire ruitersport in het Cavaleriemuseum in Amersfoort.

 

Het betreft stukken uit de nalatenschap van Luitenant-kolonel der Huzaren en Kamerheer i.b.d. van H.M. de Koningin Willy van den Wall Bake, die van 1927 tot 1953 bestuurslid was van de Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV), waaronder vanaf 1946 voorzitter.

 

Als luitenant nam hij deel aan vele wedstrijden van de KMSV, zoals de Wedstrijden Beste Officiersdienstpaard, waaruit de military (thans eventing) is ontstaan. Verder kwam hij uit op concours hippiques in o.a. Apeldoorn, Breda en Den Haag, waar hij met Frangipani medailles won. In 1912 was hij kandidaat om naar de Olympische Spelen in Stockholm te gaan (military).

 

Van 1921 tot 1939 organiseerde hij jaarlijks de Rallye Paper van Vorden, een van de zwaarste wedstrijden van de KMSV, rond Huis de Kieftskamp, een van de acht kastelen in Vorden. Deze bestond uit een dressuurwedstrijd, een oriëntatieparcours van 60-70 km en een cross-country van 3 km. Het oriëntatieparcours werd soms 's nachts afgelegd. Klik hier voor beelden van deze rally's, waaronder een editie die op Paleis Het Loo startte (1933).

 

In 1927 trad hij toe tot het bestuur van de KMSV, waarvan hij in 1936 secretaris-penningmeester werd en in 1946 voorzitter. Tijdens WOII droeg hij zorg dat het vermogen van de KMSV niet in handen der bezetter viel, waardoor de KMSV in 1953 kon worden omgevormd tot KMSV-Fonds. Ook de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!" (MRV) zijn uit de KMSV ontstaan.

 

Van zijn hand is het boek 'Herinneringen van een Cavalerie-Officier' (klik hier) waarin het leven van een bereden officier in 1900-1940 wordt beschreven. Zijn zoon, Kolonel der Huzaren Pim van den Wall Bake, was 1953-1990 bestuurslid van het KMSV-Fonds, waaronder vanaf 1985 voorzitter, en 1956-1983 bestuurslid van de MRV, waaronder vanaf 1966 vicevoorzitter.

 

De verzameling omvat bronzen, zilveren en gouden medailles behaald door overste Van den Wall Bake, die vanaf 21 december te zien zijn in het Cavaleriemuseum in Amersfoort (klik hier). Het KMSV-Fonds en de MRV verheugen zich over deze uitbreiding van de verzameling militair-hippisch erfgoed en danken de familie Van den Wall Bake voor deze donatie.  

 

Klik hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds en de illustere geschiedenis van de militaire ruitersport.

 Overste Willy van den Wall Bake won als luitenant vele prijzen; op deze foto, een van de oudste uit de hippische sport in Nederland, won zijn paard Frangipani het Concours Bestgaande Officiers-dienstpaard op het Concours Hippique van Breda in 1910