10 augustus 2018  
Save the date: buitenrit Olympische route 1928

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag is het 90 jaar geleden dat de uithoudingsproef in de military werd verreden op de IXe Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Ter gelegenheid hiervan plant de 's-Gravenhaagse Militaire Ruitervereniging 'Te Paard!' (hierna: de afdeling 's-Gravenhage) op zondag 7 oktober een unieke buitenrit langs deze in vergetelheid geraakte, door de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) herontdekte route uit 1928: van Hilversum naar Lage Vuursche.
 

Destijds behaalden drie huzaren twee gouden en een zilveren olympische medaille in de military (eventing): goud voor luitenant Charles Pahud de Mortanges met Marcroix; zilver voor ritmeester Gerard de Kruijff met Va-t’en; de vierde plaats voor luitenant Dolf van der Voort van Zijp met Silver Piece; en goud voor de equipe (klik hier). Dit nadat bijna hetzelfde team in 1924 in Parijs ook dubbel olympisch goud had gewonnen (hier).

 

De wedstrijd bestond uit een dressuur-, een uithoudings- en een springproef. De route van de uithoudingsproef liep van Hilversum naar Lage Vuursche in vijf delen, A tot en met E, over een afstand van totaal 36 km:

 

  1. een wegparcours van 7 km vanuit Het Spieghel in Hilversum door het Spanderswoud over de Crailose Brug naar het Gebed zonder End;
  2. een steeple chase van 4 km met 12 hindernissen op de (sindsdien verdwenen) renbaan op de Bussumerheide;
  3. een wegparcours van 15 km via de Doodweg en de Oude Postweg langs Hoge Vuursche en de tuin van Paleis Soestdijk naar Soest;
  4. een cross-country van 8 km met ca. 25 hindernissen over Landgoed Pijnenburg langs Kasteel Drakensteyn naar Lage Vuursche; en
  5. een vlakke rit in galop van 2 km vanuit Lage Vuursche over de Kloosterlaan tot waar nu hole 15 van de Hilversumsche Golf Club ligt.

 

Klik hier voor de route van 10 augustus 1928 en hier voor diezelfde route geprojecteerd in een actuele stafkaart. Klik hier voor het  verslag van de ruitersport op deze Olympische Spelen.

 

Op zondag 7 oktober organiseert de afdeling 's-Gravenhage een unieke Olympiade-Herdenkingsrit langs deze route. Luitenant-kolonel der Huzaren Harry Kampen, voorzitter: 'Dit jaar vieren wij ons zestigjarig bestaan o.a. met een herdenkingsrit van de Olympiade die 90 jaar geleden plaatsgreep. De ruitersport is voortgekomen uit de militaire ruiterij. Dat is goed te zien aan de Olympische winnaars van toen: allen bereden officieren. Om de verbinding tussen ruiterij en sport te vieren èn om de Olympiade van Amsterdam uit het stof der geschiedenis op te heffen, rijden wij in ons XIIe lustrum een deel van de wedstrijdroutes van 1928 na. Teneinde de toegankelijkheid te vergroten ditmaal zonder hindernissen. Geüniformeerde ruiters zijn van harte welkom zich nader bij het Haagse bestuur te informeren'.

 

Dit evenement staat open voor alle leden van de MRV. Er is plaats voor 46 deelnemers, even veel als in 1928, in te delen door de afdeling 's-Gravenhage. De start is om 12.00 bij het A. Roland Holstcollege in Hilversum, waar de uithoudingsproef in 1928 startte; het eindpunt in Lage Vuursche. De rit duurt naar verwachting drie uur. Het tenue is DT-Rij; uiteraard geldt de militaire etiquette te paard.

 

Belangstellenden kunnen zich tot 21 september melden bij Ritmeester (R) der Huzaren drs Erwin Rossmeisl, activiteitencommissaris van de afdeling 's-Gravenhage (klik hier).

 De uit Den Haag afkomstige generaal Charles Pahud de Mortanges is met vier gouden Olympische medailles nog altijd de meeste succesvolle eventingruiter aller tijden; hier als luitenant in 1928, geschilderd door Johanna baronesse van Lynden (afbeelding: NOC*NSF)