24 augustus 2018  
Militaire eventingrubriek Mariënwaerdt nu open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 6 oktober wordt voor de derde keer de SGW Mariënwaerdt georganiseerd, inclusief militaire rubriek. Ook dit jaar kan het Militair Ruiterbewijs in Goud worden behaald.

 

Deze wedstrijd vindt plaats op Heerlijkheid Mariënwaerdt, onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV). De rit voert ruiter en paard langs de bossen, akkers, waterpartijen en uiterwaarden van het eeuwenoude 900 hectare grote Betuwse landgoed.

 

De samengestelde wedstrijd (SGW) of eventing (oorspronkelijk: military) is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in de militaire ruitersport (klik hier). Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country. De cross is een parcours van ongeveer 2 kilometer met circa 20 vaste hindernissen. Deze vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

De wedstrijd wordt verreden in de KNHS-rubrieken BB, B, L en M (pony's) en bestaat uit dressuur, springen en een cross-country. Er zijn maximaal 110 starts, waarvan maximaal 10 plekken worden voorgereserveerd voor militaire deelnemers. Naast de KNHS-rubrieken is het voor militairen zonder startpas mogelijk om in een separate onderlinge wedstrijd(rubriek) op niveau B uit te komen, waarbij de onderdelen qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk zijn aan klasse B. De vereiste hiervoor is het Militair Ruiterbewijs in Zilver.

Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Erwin Wellner, wedstrijdleider SGW Mariënwaerdt: 'Vorig jaar hebben we te maken gehad met veel regen in de aanloop naar de wedstrijd toe. Tot onze geruststelling is gebleken dat het terrein het aankan. We hebben de zwakke plekken in het terrein beter in beeld en de nieuwe route is daarop aangepast. Wij hopen veel militaire combinaties te verwelkomen, dat geeft een extra bijzonder karakter aan de wedstrijd. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom.'

Militaire deelnemers kunnen zich tot uiterlijk 7 september aanmelden per e-mail (klik hier), onder vermelding van rang, krijgsmachtdeel en wapen of dienstvak. De inschrijving verloopt op volgorde van binnenkomst en sluit zodra deze vol is. De startlijsten en uitslagen worden via www.startlijsten.nl uitgebracht.

 Een tekening uit 1908, 110 jaar geleden, van een deelnemer aan het toenmalige concours beste dienstpaard, de voorloper van de military, thans eventing