1 april 2018  
Afdeling ’t Harde bestaat vandaag 60 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag is het 60 jaar geleden dat op 1 april 1958 de Afdeling 't Harde van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) werd opgericht. Daarmee is 't Harde een van de oudste afdelingen van de MRV (klik hier).

 

De afdeling is nauw verbonden met de Manege Korps Rijdende Artillerie op de Tonnetkazerne, vernoemd naar Luitenant-kolonel der Artillerie Chris Tonnet, Ridder Militaire Willemsorde en Olympisch ruiter (moderne vijfkamp en military / eventing). Sinds 2002 worden in 't Harde examens Militair Ruiterbewijs en dressuur- en springwedstrijden georganiseerd.

 

Al een eeuw geleden werden op de aangrenzende Doornspijkse Heide rallye's, terreinritten, afstandsritten en cross-country's georganiseerd. Klik hier voor beelden uit 1929, toen de KMSV hier de Tweedaagse Terreinrit organiseerde. Sindsdien is het gebied nauwelijks veranderd.

 

Toen na WO II de MRV werd opgericht om de hippische activiteiten van de KMSV voor te zetten, lag het voor de hand dat kort daarna een afdeling in 't Harde werd opgericht. Het Korps Rijdende Artillerie lag destijds in Arnhem; in 't Harde lagen andere wapens en dienstvakken.

 

De oprichting vond plaats in de Kelderbar van de Legerplaats ’t Harde op 1 april 1958. Het eerste bestuur bestond uit Ritmeester der Huzaren jhr Aert van der Goes, voorzitter; Kornet der Huzaren John Vlielander, secretaris; alsmede Luitenant der Artillerie Hein van Maasdijk en Luitenant der Huzaren Louis Mazel. Beschermheer was Majoor der Huzaren Jan-Willem van den Wall Bake, penningmeester van de landelijke MRV.

 

Bij de oprichting waren aanwezig Ritmeester der Huzaren jhr Frits Groeninx van Zoelen en de Luitenants der Huzaren Mick van Bosse, jhr Cypriaan Hooft Graafland, Raoul Hoondert, jhr James Loudon en Willem Plink. Klik hier voor de notulen van de oprichtingsvergadering en de activiteiten van de afdeling 't Harde in de eerste zes jaar van haar bestaan.

 

Tegenwoordig is het bestuur van de afdeling 'paars'. Het bestaat uit  Majoor der Artillerie Kim Schreuder, voorzitter; Majoor der Rijdende Artillerie Jan Pieter Tiedink, vicevoorzitter; Kapitein van de Koninklijke Luchtmacht ir Bram van der Ree, secretaris; Ria Kramer, penningmeester; en Sergeant 1 der Verbindingsdienst Sandy Teune-Schaap.

 

De afdeling organiseert op 3 mei samen met de Manege Korps Rijdende Artillerie een jubileumactiviteit. Voor genodigden is er een samenkomst waarbij aan de oprichting en de activiteiten van de afdeling ’t Harde aandacht wordt besteed. Aan het einde van de middag volgt een receptie op de Manege Korps Rijdende Artillerie voor een groter gezelschap.

 

Majoor der Artillerie Kim Schreuder, voorzitter afdeling ’t Harde: 'Wij willen graag samen met betrokken leden en geïnteresseerden het 60-jarig bestaan van onze afdeling vieren. Er worden uitnodigingen verzonden per e-mail. Mocht u geïnteresseerd zijn en geen uitnodiging ontvangen, dan kunt u zich aanmelden via tharde@militaireruitersport.nl'

 

Majoor (R) der Huzaren Elias Woudenberg, waarnemend voorzitter MRV: 'Met de unieke faciliteiten van de Manege Korps Rijdende Artillerie en haar altijd perfect georganiseerde activiteiten levert de afdeling 't Harde een bijzondere bijdrage aan de militaire ruitersport. Namens het bestuur en alle leden feliciteer ik de afdeling van harte met dit twaalfde lustrum'.

 Overste jhr Aert van der Goes, hier door Rien Poortvliet geportretteerd als Adjudant van HM de Koningin tijdens Prinsjesdag 1976, was in 1958 de eerste voorzitter van de Afdeling 't Harde van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!'