18 april 2018  
's Lands eerste vrouwelijke wedstrijdruiter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het KMSV-Fonds presenteert in samenwerking met de Militaire Ruitersport- vereniging 'Te Paard!' (MRV): 's lands eerste vrouwelijke wedstrijdruiter.

 

Vandaag is het exact 100 jaar geleden dat Sophie van Reede-van der Goes op 18 april 1918 deelnam aan het Concours Schoonste Rijpaard, een wedstrijd van de Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV), waaruit het KMSV-Fonds, de MRV, de KNJV en de KNHS zijn ontstaan. 

 

Volgens de annalen van de KMSV (de oudste uit de hippische sport, klik hier) was dit de eerste keer dat een vrouw deelnam aan een hippische wedstrijd in Nederland. Daarmee was zij  's lands eerste vrouwelijke wedstrijdruiter.

 

De tegenstanders in die tijd waren mannelijke officieren. Ze werd die dag hors concours derde met Slieve Gallion, achter de Eerste luitenants der Huzaren David van Voorst Evekink met Ten en James Knel met His Lordship.

 

Jkvr Sophie ('Piet') van der Goes werd in 1885 in Assen geboren. Ze was paardenliefhebster en sportief. Zo nam ze in 1923 als enige vrouw deel aan de Vierdaagse Afstandsmars en koos daarbij de langste afstand (vier maal 50 kilometer), die ze ondanks de hittegolf van 1923 uitliep.

 

In 1927 nam ze met Roumi als enige vrouw deel aan de Vierdaagse Afstandsrit van 226 km: Amersfoort-Deventer-Meppel-Hoogeveen-Groningen, inclusief drie cross-country's en een conditieproef. Klik hier voor foto's van haar tijdens deze wedstrijd.

 

Ze was getrouwd met Luitenant-kolonel der Artillerie Jan van Reede, die in 1924 als eerste Nederlander op de Olympische Spelen uitkwam in dressuur (in Parijs, met Slieve Gallion) en in 1928 Olympisch brons won (in Amsterdam, met Hans).

 

Hun zoon, Generaal-majoor der Cavalerie Willem van Reede, was de eerste commandant Cavalerie Ere-Escorte. Haar broer, Majoor der Cavalerie jhr Aert van der Goes, is de naamgever van de trofee op het NMK Eventing. Zijn zoon, Luitenant-kolonel der Cavalerie jhr Aert van der Goes, was de eerste voorzitter van de afdeling 't Harde. Diens zoon, Ritmeester (R) der Cavalerie jhr ir Maurits van der Goes, is voorzitter van de Maarsbergen Horse Trials, in combinatie waarmee het NMK Eventing wordt georganiseerd.

 

Volgens de overlevering was Sophie van Reede-van der Goes in 1956 de naamgeefster van de MRV. Zij overleed in 1959, onderscheiden met het Vierdaagsekruis, het Herinneringskruis '40-'45 en het Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis, alsmede het Verzetsherdenkingskruis (klik hier).

 Sophie van Reede-van der Goes, hier in 1927 met Roumi, was in 1918, vandaag 100 jaar geleden, 's lands eerste vrouwelijke wedstrijdruiter of -amazone en in 1956 naamgeefster van de MRV