8 november 2019  
Unieke film van de XIe Olympiade, Berlijn 1936

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het KMSV-Fonds publiceert in samenwerking met de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) uniek filmmateriaal over de military (ook wel samengestelde wedstrijd of eventing) op de XIe Olympische Spelen van 1936 in Berlijn - de laatste voorafgaand aan WOII.

 

Nadat Nederland vijf gouden en twee zilveren medailles in de military hadden gewonnen op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs (klik hier), 1928 in Amsterdam (hier) en 1932 in Los Angeles (hier), gingen er teams voor dressuur, springen, military en de moderne vijfkamp naar Berlijn:

 

       dressuur

 • Majoor der Huzaren Daniël Camerling Helmolt met Wodan
 • Majoor der Artillerie Gerard le Heux met Zonnetje
 • Kapitein der Marechaussee Pierre Versteegh met Ad Astra

 

       springen

 • Eerste luitenant der Artillerie Jan de Bruine met Trixie
 • Eerste luitenant der Artillerie Johan Greter met Ernica CF
 • Eerste luitenant der Huzaren dr. Henri van Schaik met Santa Bell

 

       military / samengestelde wedstrijd / eventing

 • Eerste luitenant der Huzaren Charles Pahud de Mortanges met Mädel wie Du
 • Eerste luitenant der Artillerie Chris Tonnet met Harlekijn
 • Eddy Kahn, later Reserve Eerste luitenant van het 6th (Royal Welch) Parachute Batallion, met Espoir

 

       moderne vijfkamp

 • Luitenant ter zee 2OC jhr. Alexander van Geen
 • Tweede luitenant der Infanterie Josephus Serré
 • Tweede luitenant der Infanterie Johannes van der Horst.

 

De Olympische Spelen van 1936 leverden controversiële resultaten op (klik hier). Duitsland won goud in dressuur, springen, de military en de moderne vijfkamp, individueel en in teamverband - de enige keer ooit in de geschiedenis van de Spelen. De Nederlandse springequipe won zilver.

Het vermoeden was dat de organisatie een valstrik in de waterhindernis van de cross-country had gelegd, die alleen de Duitse equipe bekend was. Eddy Kahn, de eerste niet-militaire ruiter die ooit voor Nederland uitkwam, kwam goed rond, maar de luitenants Pahud en Tonnet niet.

Uniek herontdekt filmmateriaal van de luitenants Tonnet en Pahud

Een unieke filmopname toont de gang van zaken aan:

 

 • klik hier voor beelden van o.a. de cross-country bij de moderne vijfkamp (van 0:00 tot 4:50) en de military (van 6:40 tot 16:45) op militair oefenterrein Döberitz ten westen van Berlijn (het geluid kan worden uitgezet)
 • kijk van 7:03 tot 7:07 en van 9:30 tot 10:15 voor de (onmogelijke) hindernis waarop luitenant Tonnet met Harlekijn en vele anderen weigerden of vielen
 • kijk van 11:50 tot 15:54 voor de beruchte waterhindernis
 • kijk van 13:40 tot 13:57 hoe meesterlijk luitenant Pahud zich met Mädel wie Du uit deze benarde situatie redde.

 

Citaat uit het boek 'Man en Paard - het ruiterlijke leven van Charles Pahud de Mortanges': 'Zijn paard, Mädel wie Du (Marcroix was mee als reservepaard), struikelde in het water en dreigde haar berijder af te gooien. Het scheelde niet veel, maar Pahud wist zich, via de hals van het paard, weer in het zadel te werken. Kostbare seconden waren verloren gegaan; hij slaagde er niet in om aan de top te eindigen.

 

Pahud was niet de enige voor wie de verraderlijke vijver noodlottig werd. De meeste buitenlandse deelnemers belandden in het water, terwijl de Duitsers met die hindernis geen moeite hadden'. Pahud: 'Het regende protesten. Ten slotte werd de vijver leeggepompt, maar pas een week later - te laat om iets te bewijzen. Ik heb nooit willen geloven dat er opzet in het spel was. Daarvoor was mijn vertrouwen in de sportiviteit van de Duitsers te groot. Maar velen zijn het gebeurde als een [...]-streek blijven beschouwen'.

 

Dit is deel 14 uit een serie over de geschiedenis van de militaire ruitersport. Klik op de links hierna voor deel 1 (de Olympische Spelen van 1924 in Parijs), deel 2 (1924-1925), deel 3 (1926), deel 4 (1927), deel 5 (de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam), deel 6 (1928-1929), deel 7 (1930-1931), deel 8 (de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles), deel 9 (1932-1933), deel 10 (1934-1935), deel 11 (90 jaar sinds Olympiade Amsterdam), deel 12 (30 militaire ruiters, 44 combinaties) en deel 13 (1936). Klik hier voor meer over het KMSV-Fonds en de illustere geschiedenis van de militaire ruitersport.

 Kolonel Johan Greter in 1936 als jonge luitenant tijdens de Olympiadeproef in Amersfoort met het paard Ernica CF, waarmee hij datzelfde jaar op de Olympische Spelen in Berlijn zilver won voor springen in teamverband