3 juli 2017  
Tweemaal Zilver op Dutch Open Coubertin Cup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit weekeinde werd in Arnhem en Putten de Dutch Open Coubertin Cup georganiseerd, de jaarlijkse wedstrijd in de Moderne VIijfkamp waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF en, sinds 2016, het Militair Ruiterbewijs in Zilver kan worden behaald.

 

De Moderne Vijfkamp is een echte Olympische discipline die oorspronkelijk is gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair en bestaat uit:

 

  1. lopen: 800m veldloop (4 rondes; 3 voor 30+) (in combinatie met schieten)
  2. zwemmen: 200m vrije slag (100m voor 30+)
  3. schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m (4 rondes; 3 voor 30+)
  4. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  5. paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard.

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF is een van de vijf onderscheidingen voor fysieke prestaties die op het uniform mogen worden gedragen. De overige vier zijn het Elfstedenkruis, het Vierdaagsekruis, de Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het TMPT-Kruis. Er waren dit jaar geen militairen die de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Moderne Vijfkamp behaalden.

Militaire ruiters die naast het Militair Ruiterbewijs ook de eis voor het onderdeel paardrijden voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF behalen, kwalificeren voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (klik hier). Op basis van deze regel werd zondag het Militair Ruiterbewijs in Zilver behaald door:

 

 

Sinds 1916 hebben 236 personen het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Moderne Vijfkamp behaald - gemiddeld ca. twee per jaar. Het is daarmee de meest exclusieve onderscheiding voor fysieke prestaties. Onder hen hebben slechts zestien militairen zowel  een Militair Ruiterbewijs als het Vijfkampkruis in de Moderne Vijfkamp behaald (tussen haakjes het aantal keren):

 

 

Klik hier voor de Eregalerij voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF, teruggaand tot 1916.

 Luitenant ter zee Jeroen Hollander en marinier Giel Hermans behaalden het Militair Ruiterbewijs in Zilver door de eis voor het onderdeel paardrijden voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Moderne Vijfkamp te behalen (foto: luitenant André Olthof)