9 mei 2017  
Inschrijving Coubertin Cup 2017 nu open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 1 juli organiseert de KNSA de Dutch Open Coubertin Cup, tevens het Nederlands Kampioenschap Moderne Vijfkamp, in Arnhem. 

 

De Moderne Vijfkamp is oorspronkelijk gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair en bestaat uit:

 

  1: lopen: 800m veldloop (4 rondes; 3 voor 30+) (in combinatie met schieten)
  2: zwemmen: 200m vrije slag (100m voor 30+)
  3: schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m (4 rondes; 3 voor 30+)
  4: schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  5: paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard.

 

De Moderne Vijfkamp werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een Olympische sport. De sport wordt sinds 1916 in Nederland beoefend.

 

Dit is de gelegenheid om deel te nemen aan de Moderne Vijfkamp. Het is tevens het NK en de enige wedstrijd waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in deze tak van sport kan worden behaald.

 

Het Vijfkampkruis is een van de vijf onderscheidingen voor fysieke prestaties. De overige vier zijn het Vierdaagsekruis, het Elfstedenkruis, de Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het Kruis van de KVNRO. Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de moderne vijfkamp.

 

Militairen die naast het Militair Ruiterbewijs ook de eis voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF op het onderdeel paardrijden in de moderne vijfkamp behalen kwalificeren voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (klik hier). 

 

Klik hier voor alle ruiters met een Militair Ruiterbewijs die het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de moderne vijfkamp hebben behaald (sinds 2002). Klik hier voor alle sporters ooit die het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF hebben behaald (sinds 1916).

 

Ter voorbereiding op deze wedstrijd biedt maître Eerste luitenant (R) der Huzaren bd Rudolph Francis schermlessen aan (klik hier).
 

De inschrijving is nu geopend en sluit 2 juni. Klik hier om je in te schrijven. Als het aantal inschrijvingen het organisatorisch maximale aantal mogelijke deelnemers overschrijdt wordt er geselecteerd op volgorde van inschrijving.

 Luitenant Chris Tonnet behaalde het Nationale Vijfkampkruis drie maal. Hij nam in 1924 en 1928 deel aan de Olympische Spelen in de moderne vijfkamp en in 1936 in de military. Hier in 1931 met het paard Verveine aan de start van een wedstrijd in Den Haag