23 februari 2018  
Inschrijving NMKR Eventing 2018 opent morgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morgen, zaterdag 24 februari om 08:00, opent de inschrijving voor het Nationaal Militair Kampioenschap Ruitersport (NMKR) Eventing 2018, dat op zaterdag 14 april wordt verreden op Landgoed Maarsbergen.

 

Eventing (oorspronkelijk: military) is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in wedstrijden ter selectie van het beste officiersdienstpaard. Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country. De cross gaat over een parcours van enkele kilometers met ca. 25 vaste hindernissen. Met name de cross vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

KNHS-rubrieken B, L en M

Het NMKR Eventing wordt georganiseerd onder auspiciën van het Bureau Internationale Militaire Sport door de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) in combinatie met de Maarsbergen Horse Trials (voorheen Eventing Maarsbergen), een van de mooiste eventingwedstrijden van Nederland. Deelnemers in B, L en M dienen conform de KNHS-regels startgerechtigd te zijn.

 

Onderlinge militaire rubrieken B en L 

Naast de KNHS-rubrieken B en L is het voor militaire ruiters die niet met een eigen paard startgerechtigd zijn mogelijk om in een separate onderlinge wedstrijd(rubriek) op niveau B uit te komen, waarbij de onderdelen qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk zijn aan klasse B. De vereiste hiervoor is het Militair Ruiterbewijs in Zilver. Ook is het mogelijk om met toestemming van de topsportcoördinator op niveau L mee te dingen naar de titel Nationaal Militair Kampioen Ruitersport Eventing (klik hier).

 

Programma

  • zaterdag 14 april: springen en cross klasse B (geen dressuur); dressuur, springen en cross klasse L en M; prijsuitreiking alle klassen.

 

Aanmelden, deadline, uitslagen

Klik hier om je aan te melden (niet via mijnKNHS). Vermeld: naam ruiter en paard, klasse, KNHS-combinatienummer of 'onderlinge rubriek', rang en wapen of dienstvak. Er zijn 20 plaatsen voor militaire ruiters. Vraagprogramma, startlijsten en uitslagen worden gepubliceerd op www.knhs.nl en www.startlijsten.nl. De inschrijving sluit vrijdag 6 april. De voorlopige startlijst wordt zondag 8, de definitieve woensdag 11 april gepubliceerd. Bij de uitslag wordt rekening gehouden met de (aanvullende) regels van de MRV (klik hier).

 

Militair Ruiterbewijs in Zilver en Goud 

Prestaties in de KNHS- en de onderlinge wedstrijd(rubrieken) tellen mee voor het Militair Ruiterbewijs in Goud.

 

Klik:

  • hier voor alle Militair Kampioenen Eventing sinds 1903
  • hier voor de regels voor het Militair Ruiterbewijs in Goud
  • hier voor een gopro-opname van de cross (klasse L, 2014).

 

Citaat uit het boek 'Herinneringen van een Cavalerie-offiicier' van Luitenant-kolonel der Huzaren Willy van den Wall Bake, 1966: 'Als onze ruiter op de dag der dagen met zijn paard snel en zeker over het crossparcours gaat of over de hindernissen van de steeple zweeft, zal hij zich voelen als in de zevende hemel. En als de oranje of zelfs een andere strik hem ontgaat, maar zij hebben samen een goede prestatie geleverd, dan zal hij toch grote voldoening voelen.

 

En mocht hij pech hebben en door een val de oranje strik geheel uit zijn gezichtskring zien verdwijnen, dan zal hij, hinkend op een pijnlijk been en wrijvend aan een beurse schouder, maar met een onbeschadigd paard, dat hij natuurlijk heeft vastgehouden aan de teugel, denken: een volgende keer beter'.

 Huzaar Twan Ottenheym werd in 1968, exact 50 jaar geleden, met het paard Gold Fair Militair Kampioen Eventing (Samengestelde Wedstrijd) op Paleis Het Loo in Apeldoorn