26 oktober 2023  
50 jaar geleden ... : luitenant Jurgens wint NK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat Eerste luitenant (R) der Cavalerie Maarten Jurgens op de Military Boekelo Nederlands Kampioen Military (nu: Eventing) werd met Tamerlane.

 

Eventing is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in wedstrijden ter selectie van het beste officiersdienstpaard (klik hier). Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country.

 

Met name de cross vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt. De cross gaat, afhankelijk van het niveau, over een parcours van 1,5 km met ca. 15 hindernissen op 80 cm in de B tot ca. 45 hindernissen op 1,30 m over 6-7 km in de hoogste rubriek, CCI5*-L .

 

Sinds 2019 worden eventingwedstrijden verreden in de volgende rubrieken, met tussen haakjes de maximale spronghoogtes in de cross: B (80 cm), L (90 cm), M (1,00 m), CCI1*-Intro (1,05 m), CCI2*-S en CCI2*-L (1,10 m), CCI3*-S en CCI3*-L (1,15 m), CCI4*-S en CCI4*-L (1,20 m) en CCI5*-L (1,30 m). De afkorting CCI staat daarbij voor Concours Complet International en de toevoeging S of L geeft aan of het een kort (S) of lang (L) crossparcours betreft.

 

Luitenant Jurgens groeide op met het rijden van slipjachten (klik hier) en kwam in 1973 op 29-jarige leeftijd met twee paarden aan de start op de Military Boekelo in wat nu de CCI4*-L is. In het sterke internationale deelnemersveld werd hij 12e met Tamerlane en 13e met Bold Tudor. Daarmee won hij als beste Nederlander het NK (klik hier en hier).

 

In 1975 werd hij in Hooge Mierde voor de tweede keer Nederlands Kampioen Military, nu met Bold Tudor (klik hier). In 1976 werd hij tijdens Indoor Brabant gehuldigd als Ruiter van het Jaar. Later werd hij onder andere hoofdredacteur van De Hoefslag en schreef hij het boek Trainingsadviezen over de military.

 

Sinds 1975 heeft slechts één andere militaire ruiter een NK Eventing gewonnen, in CCI3*-S. Eerste luitenant (R) der Cavalerie bd mr Willemina van der Goes-Petter won 50 jaar later, 24 september jl., twee Nederlandse Kampioenschapstitels: het NK CCI3*-S met Ekino en het NK 7-jarige eventingpaarden CCI3*-S met Legende (klik hier).

Voor liefhebbers van eventing: klik hier voor meer informatie over het Defensiekampioenschap Eventing, dat morgen 27 oktober en volgende week vrijdag 3 november wordt verreden, in combinatie met de Maarsbergen Horse Trials op Landgoed Maarsbergen.

 

 Vandaag 50 jaar geleden, 26 oktober 1973, werd luitenant Maarten Jurgens in Boekelo Nederlands Kampioen Military met het paard Tamerlane