8 september 2023  
Inschrijving DK Eventing 2023 nu open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inschrijving voor het Defensiekampioenschap (DK) Eventing 2023 is geopend. De wedstrijd wordt verreden op vrijdag 27 oktober (B, zonder dressuur) en vrijdag 3 november (L+M) op Landgoed Maarsbergen.

 

Eventing (oorspronkelijk: military) is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in wedstrijden ter selectie van het beste officiersdienstpaard. Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country. De cross gaat over een parcours van enkele kilometers met ca. 25 vaste hindernissen. Met name de cross vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

KNHS-rubrieken B, L en M

Het DK Eventing wordt georganiseerd onder auspiciën van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) door de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) in combinatie met de Maarsbergen Horse Trials, een van de mooiste eventingwedstrijden van Nederland. Deelnemers in B, L en M dienen conform de KNHS-regels startgerechtigd te zijn. Het DK wordt bepaald over klassen L en M in handicap.

 

Onderlinge militaire rubrieken B en L 

Naast de KNHS-rubriek B is het voor militaire ruiters die niet met een eigen paard startgerechtigd zijn mogelijk om in een separate onderlinge wedstrijd(rubriek) op niveau B uit te komen, waarbij de onderdelen qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk zijn aan klasse B. De vereiste hiervoor is het Militair Ruiterbewijs in Zilver. Ook is het, mits met toestemming van de wedstrijdcoördinator, mogelijk om op niveau L mee te dingen naar het DK Eventing (klik hier voor de voorwaarden).

 

Programma

  • vr 27 oktober: klasse B (zonder dressuur) met aansluitend prijsuitreiking;
  • vr 3 november: klassen L en M met aansluitend prijsuitreiking.

 

Aanmelden, deadline, uitslagen

Klik hier om je aan te melden (niet via mijnKNHS). Vermeld: naam ruiter en paard, klasse, KNHS-combinatienummer of 'onderlinge rubriek', rang en wapen of dienstvak, of - voor burgermedewerkers - de werkplek bij Defensie. Er zijn twintig plaatsen voor militaire en burgermedewerkers van Defensie. Het vraagprogramma, de startlijsten en de uitslagen worden gepubliceerd op www.knhs.nl en www.startlijsten.nl.

De aanmelding is definitief na betaling van het inschrijfgeld (klasse B €40, klasse L €45, klasse M €50). De voorlopige startlijst wordt 20 oktober, de definitieve op 26 oktober gepubliceerd. Bij de uitslag wordt rekening gehouden met de (aanvullende) regels van de MRV (klik hier). En uiteraard geldt de militaire etiquette te paard (klik hier).

 

Trofeeën

  • De Van Diepenbrugge-trofee van de MRV voor de beste militaire combinatie over alle onderdelen (dressuur, springen en cross-country), alle rubrieken gecombineerd;
  • de Aert van der Goes-trofee van Landgoed Maarsbergen voor de beste geüniformeerde combinatie over de onderdelen springen en cross-country, alle rubrieken gecombineerd.


Militair Ruiterbewijs in Goud 

Prestaties in de KNHS- en de onderlinge wedstrijd(rubrieken) tellen mee voor het Militair Ruiterbewijs in Goud. Klik hier voor de regels voor het Militair Ruiterbewijs in Goud.

 

Klik hier voor alle Militair Kampioenen Eventing sinds 1903.

 Korporaal Martijn Sillen behaalde het Militair Ruiterbewijs en het Militair Ruiterbewijs in Zilver op één dag, in 2010 op de Manege Korps Rijdende Artillerie in 't Harde, en het Militair Ruiterbewijs in Goud op het Nationaal Militair Kampioenschap (nu Defensiekampioenschap) Eventing 2016 op Landgoed Maarsbergen