20 februari 2022  
Inschrijving NMKR Eventing 2022 geopend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De inschrijving voor het Nationaal Militair Kampioenschap Ruitersport (NMKR) Eventing 2022 is geopend. Dit wordt verreden op op vrijdag en zaterdag 1 en 2 april op Landgoed Maarsbergen.

 

Eventing (oorspronkelijk: military) is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in wedstrijden ter selectie van het beste officiersdienstpaard. Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country. De cross gaat over een parcours van enkele kilometers met ca. 25 vaste hindernissen. Met name de cross vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

KNHS-rubrieken B, L en M

Het NMKR Eventing wordt georganiseerd onder auspiciën van het Bureau Internationale Militaire Sport door de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) in combinatie met de Maarsbergen Horse Trials, een van de mooiste eventingwedstrijden van Nederland. Deelnemers in B, L en M dienen conform de KNHS-regels startgerechtigd te zijn.

 

Onderlinge militaire rubrieken B en L 

Naast de KNHS-rubrieken B en L is het voor militaire ruiters die niet met een eigen paard startgerechtigd zijn mogelijk om in een separate onderlinge wedstrijd(rubriek) op niveau B uit te komen, waarbij de onderdelen qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk zijn aan klasse B. De vereiste hiervoor is het Militair Ruiterbewijs in Zilver. Ook is het, mits met toestemming van de wedstrijdcoördinator, mogelijk om op niveau L mee te dingen naar de titel Nationaal Militair Kampioen Ruitersport Eventing (klik hier voor de voorwaarden).

 

Programma

  • 1 april: dressuur klasse B (optioneel: er kan, maar hoeft op deze wedstrijd in klasse B geen dressuur te worden gereden; bij de uitslag krijgen ruiters die geen dressuur rijden handicappunten toegewezen); 
  • 2 april: springen en cross klasse B; dressuur, springen en cross klasse L en M; prijsuitreiking alle klassen.

 

Aanmelden, deadline, uitslagen

Klik hier om je aan te melden (niet via mijnKNHS). Vermeld: naam ruiter en paard, klasse, KNHS-combinatienummer of 'onderlinge rubriek', rang en wapen of dienstvak. Er zijn twintig plaatsen voor militaire ruiters. Het vraagprogramma, de startlijsten en de uitslagen worden gepubliceerd op www.knhs.nl en www.startlijsten.nl. De inschrijving sluit vrijdag 18 maart. De voorlopige startlijst wordt zaterdag 26 maart, de definitieve startlijst dinsdag 29 maart gepubliceerd. Bij de uitslag wordt rekening gehouden met de (aanvullende) regels van de MRV (klik hier).

 

Trofeeën

  • De Van Diepenbrugge-trofee van de MRV voor de beste militaire combinatie over alle onderdelen (dressuur, springen en cross-country), alle rubrieken gecombineerd;
  • de Aert van der Goes-trofee van Landgoed Maarsbergen voor de beste geüniformeerde combinatie over de onderdelen springen en cross-country, alle rubrieken gecombineerd.


Militair Ruiterbewijs in Goud 

Prestaties in de KNHS- en de onderlinge wedstrijd(rubrieken) tellen mee voor het Militair Ruiterbewijs in Goud. Klik hier voor de regels voor het Militair Ruiterbewijs in Goud.

 

Citaat uit het boek 'Herinneringen van een Cavalerie-offiicier' van Luitenant-kolonel der Huzaren Willy van den Wall Bake, 1966: 'Als onze ruiter op de dag der dagen met zijn paard snel en zeker over het crossparcours gaat of over de hindernissen van de steeple zweeft, zal hij zich voelen als in de zevende hemel. En als de oranje of zelfs een andere strik hem ontgaat, maar zij hebben samen een goede prestatie geleverd, dan zal hij toch grote voldoening voelen.

 

En mocht hij pech hebben en door een val de oranje strik geheel uit zijn gezichtskring zien verdwijnen, dan zal hij, hinkend op een pijnlijk been en wrijvend aan een beurse schouder, maar met een onbeschadigd paard, dat hij natuurlijk heeft vastgehouden aan de teugel, denken: een volgende keer beter'.

 

Klik hier voor alle Militair Kampioenen Eventing sinds 1903.

 Wachtmeester Okko Jan Bosker werd in 1967, exact 55 jaar geleden, op Militair Ruitersportcentrum Marcroix in Amersfoort met Lord Militair Kampioen Samengestelde Wedstrijd (thans Eventing)