30 juli 2021  
Bijzondere functie belicht: dierenarts bij Defensie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze week besteedt de Defensiekrant aandacht aan een bijzonder beroep bij de krijgsmacht: militair dierenarts.

 

Het artikel zet uiteen hoe Defensie in totaal dertien reserveofficieren als militaire dierenarts inzet. Achtereenvolgens komen Majoor (R) van de Militair-geneeskundige Dienst dr Joris Wijnker, Majoor (R) der Mariniers drs Melle van Schaik en Majoor (R) der Koninklijke Marechaussee drs Jurjen Tromp aan het woord. 

 

Zo worden dierenartsen ingezet voor de veterinaire verzorging van levende have, zoals paarden, lastdieren en werkhonden; bij de gezondsheidszorg voor militairen, zoals voorlichting over hygiëne en ziektes; en bij de voorbereiding op uitzendingen: hoe je jezelf kunt redden in de natuur, wat je wel en niet kunt eten en alles op het gebied van transporthygiëne.

 

Militaire dierenartsen zijn ook actief bij de Grote Ceremoniën van Staat en bij wedstrijden, kampioenschappen en andere activiteiten (onder auspiciën) van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV). In dit kader publiceerde de MRV verschillende artikelen van de hand van militaire dieren- cq paardenartsen:

 

 

 Klik op de link hierna voor het artikel in de Defensiekrant:

 

 Militaire dierenartsen worden al meer dan honderd jaar ingezet: hier inspecteert kapitein-paardenarts Johan Holsheimer het paard Freya van luitenant Cornelis van 't Woudt tijdens de Tweedaagse Afstandsrit 1929, verreden van Deventer naar Holten