14 november 2014  
Wintertips van de Ritmeester-paardenarts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wintertijd is ingegaan; een goed moment voor wintertips van Ritmeester-paardenarts (R) der Huzaren drs Gerrit Kampman, paardenarts in Overijssel en veterinair van het Cavalerie Ere-Escorte.

 

Ritmeester Kampman: 'Vaak komen de paarden in de winter meer op stal te staan. De dagen worden korter en er is vaak wat minder tijd om te kunnen rijden. De overgang van wei naar stal geeft nogal eens wat problemen.

 

Tip 1: ruwvoer en water  

Minder beweging betekent vaak een grotere kans op koliek. De overgang van gras naar ruwvoer in de vorm van hooi of kuilgras werkt ook niet echt mee om koliek te vermijden. Hooi is droger dan gras en bij koud weer is de opname van water minder, waardoor de kans op een verstoppingskoliek groter is. Controleer daarom regelmatig de waterbak op de aanvoer van water, zodat in ieder geval wel voldoende water kan worden opgenomen.

 

Tip 2: krachtvoer  

Wanneer de intensiteit van beweging en training minder wordt, geef dan wat minder krachtvoer. In Nederland zien we veel paarden met overgewicht! In principe kan een paard zonder krachtvoer wanneer de training bestaat uit een enkele rit in het weekeinde en een rijles in de week.

 

Tip 3: vitamines  

De aanvulling van extra vitamines kun je ook doen via speciale producten in de vorm van een liksteen of koek waarin dan minder suikers en zetmeel zit.

 

Tip 4: frisheid  

Wanneer wat minder energierijk wordt gevoerd is de kans op een 'te frisse' rit ook wat minder groot. Vergeet niet dat dit er bij hoort in de winterperiode. Ook het paard heeft de behoefte om in koud weer sneller op temperatuur te komen en gaat dan nogal eens 'te snel' in beweging.

 

Tip 5: kou en tocht  

Veel eigenaren scheren hun paard zodat het na een intensieve training sneller kan opdrogen, of omdat men de wintervacht niet mooi vindt. Denk in dit geval wel aan een goede staldeken. Zorg voor voldoende ventilatie in de stallen: kou is geen probleem voor paarden, tocht daarentegen wel.

 

Tip 6: hoefverzorging  

Tot slot nog een aanbeveling voor de hoefverzorging in de winterperiode. Vaak worden de paarden van de ijzers gehaald, maar dit is niet voor ieder paard de goede keuze. Denk aan de risico's van zoolzweren en rotstraal, problematiek die in de winterperiode veel door ons wordt gezien. Een goede schone bedding voorkomt veelal deze aandoeningen'.

 Paardenartsenij is een oud vak. Op de foto controleert kapitein-paardenarts Tjerk Sigling de hartslag van Black Diamond van Luitenant Charles Pahud de Mortanges tijdens de Vierdaagse Afstandsrit van Deventer naar Breda, 21-25 oktober 1924 (foto: Fotoboek 1924 van de KMSV, Cavaleriemuseum)