30 april 2020  
Inschrijving SGW Ede-Putten opent morgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze wedstrijd is geannuleerd vanwege het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus.

 

Op zaterdag 20 en zondag 21  juni wordt voor de tweede keer een militaire rubriek verreden tijdens de SGW (Samengestelde Wedstrijd) Ede-Putten. De inschrijving opent morgen, vrijdag 1 mei.

 

Deze wedstrijd wordt georganiseerd op Landgoed De Valouwe in Ede, met een militaire rubriek onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV). De rit voert langs bos, heide, akkers, beukenlanen en een waterpartij op dit 560 hectare grote Gelderse landgoed.

 

De SGW Ede-Putten 2020 wordt verreden in KNHS-klassen B, L, M en Z, en bestaat uit dressuur (niet in klasse B), springen en een cross-country. Na de recente afgelastingen biedt deze wedstrijd combinaties goede gelegenheid om getraind te blijven.

 

Op deze wedstrijd kan het Militair Ruiterbewijs in Goud worden behaald.

 

De wedstrijd bestaat uit de volgende onderdelen:

  • zaterdag 20 juni: dressuur en springen klassen  L, M, Z bij Stal Lozeman in Putten
  • zondag 21 juni: springen klasse B en cross-country klassen B, L, M, Z paarden op Landgoed De Valouwe in Ede.

 

Verder wordt er op 19 en 20 juni een oefencross georganiseerd.

 

De samengestelde wedstrijd (SGW) of eventing (oorspronkelijk: military) is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in de militaire ruitersport. Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country. De cross is een parcours van ongeveer 2 kilometer met circa 20 vaste hindernissen. Deze vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarvoor wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

Ede was vanouds een garnizoensstad en een militair cross-countrygebied. Van 1924 tot 1939 werd hier de Dubbele Cross-country georganiseerd, een zware military van de Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV, de voorganger van de MRV). Deze bestond uit vier delen op één dag: i) een wegparcours van ca. 10 km; ii) een cross-country van ca. 7 km; iii) een tweede wegparcours van ca. 20 km; en iv) een tweede cross-country van ca. 4 km. In april 1928 werd hier ook een olympiadeproef georganiseerd ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.

 

Wendela Schlimmer, wedstrijdleider SGW Ede-Putten: 'Voor de oorlog hadden we hier al militaire cross-country's op De Valouwe, georganiseerd door mijn grootvader en zijn broer, beiden cavaleristen. Uit die tijd staat nog een hindernismuur in het bos. Mooi dat er ruim 80 jaar later weer een militaire cross plaatsvindt op De Valouwe’.

 

Militaire deelnemers kunnen zich aanmelden via Mijn KNHS (klik hier), onder vermelding van de MRV als vereniging. De startlijsten en uitslagen worden via www.startlijsten.nl gepubliceerd.

Deelnemers wordt verzocht zelf actief de website van de SGW Ede-Putten te volgen, mocht de wedstrijd alsnog worden afgelast op advies van de KNHS in verband met de RIVM-maatregelen tegen het coronavirus.

 Luitenant Tinus van der Hoog werd in 1932 met Nuit d'Ivresse vierde op de Dubbele Cross-Country van de KMSV, die dat jaar met een cross van 7 km over het Wekeromse Zand voerde - precies waar tegenwoordig de SGW Ede-Putten wordt verreden