26 oktober 2019  
Huzaar Bavelaar in finale moderne vijfkamp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze week vinden de Militaire Wereldspelen 2019 plaats in China. Nederland neemt deel met 158 topsporters in 17 disciplines, waaronder twee hippische: militair springen en moderne vijfkamp (klik hier).

 

Het unieke bij moderne vijfkamp en militair springen is dat er met gelote paarden wordt gereden. Elke ruiter loot een paard, waarna de combinaties 20 minuten mogen losrijden en 5-6 oefensprongen op het voorterrein kunnen maken (stijltjes en oxers). Daarna springen ze een parcours op hoog niveau: 1.20m bij de moderne vijfkamp en 1.20-1.40m bij militair springen (M-ZZ).

 

Dit voert terug op de tijd dat militairen op ieder rijkspaard konden worden ingedeeld. Nog altijd wordt van militaire ruiters verwacht dat zij op ieder paard kunnen rijden. Dit niet alleen bij ere-escortes, maar ook bij jachten, cross-country's en over hindernissen - iets wat rijvaardigheid, vertrouwen en moed vereist. Deze vaardigheid wordt internationaal als hoeksteen van militair ruiterschap gezien en ook op de Militaire Wereldspelen gevraagd.

 

Nadat Nederland bij het militair springen al de Top-10 haalde (klik hier), lukte het Huzaar 1 (R) Anne Bavelaar om tot de finale van de moderne vijfkamp door te dringen. Zij is de eerste Nederlandse vijfkamp(st)er sinds 1995 die op de Militaire Wereldspelen uitkwam; de laatste keer dat een Nederlander op zo hoog niveau presteerde, was toen Huzaar 1 (R) Kelvin Hilgeholt in 2010 de finale van het WK haalde (eveneens in China).
 

De moderne vijfkamp is een olympische sport sinds 1912, gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair. De wedstrijd bestaat uit:

 

  1. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer;
  2. zwemmen: 200m vrije slag;
  3. paardrijden: een parcours op 1.20m met een geloot paard; en
  4. hardlopen: 4 rondes van 800m veldloop, in combinatie met:
  5. schieten: 5 schoten met laserpistool op 10m.

 

Het veld bestond uit 100 vijfkampers uit 20 landen: Brazilië, China, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Hongarije, India, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Nepal, Oekraïne, Oostenrijk, Peru, Polen, Rusland, Uruguay, Wit-Rusland en Zuid-Korea. Voor Nederland kwam huzaar Bavelaar uit, met Eerste luitenant der Koninklijke Marechaussee Jeroen Oosthof als coach.

Huzaar Bavelaar blonk uit bij het springen met een geloot paard, waar zij 2e werd. Bij het schermen werd zij 17e, bij het zwemmen 33e en bij het hardlopen in combinatie met schieten 36e, waardoor zij op de 33e plaats finishte. Overigens voldeed zij daarmee dit jaar als enige aan de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF, die zij voor de 9e keer behaalde.

Luitenant-kolonel Arnold Hofsté, hoofd Bureau Internationale Militaire Sport en leider van de Nederlandse delegatie: 'Fantastisch hoe onze ruiters het hebben gedaan. Huzaar Naber de 1e dag 2e; korporaal Van den Hof de 2e dag 1e. Je moet overigens wel een springpaard loten dat die 1.20-1.40m aankan; daar had wachtmeester Mol pech, anders had de equipe hoger gescoord. En dan huzaar Bavelaar 2e bij het paardrijden in de moderne vijfkamp, plus uitstekend geschermd; helaas kreeg ze bij het hardlopen een blessure, anders was ze hoger gefinisht. Respect voor onze ruiters ... !'.

 

Klik hier en hier voor foto's van deze wedstrijd, hier voor meer informatie over huzaar Anne Bavelaar en hier voor een foto van de Oranjedelegatie.

 Huzaar Anne Bavelaar werd met het gelote paard K381 tweede op het onderdeel paardrijden in de finale van de moderne vijfkamp op de Militaire Wereldspelen 2019 in Wuhan, China