22 mei 2019  
Op 24 augustus vindt de 19e MPTTP plaats

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze 19e MPTTP wordt verreden in de omgeving van het Infanterie Schietkamp te Harskamp (ISK) en het terrein van Nationaal Park de Hoge Veluwe.

 

De opzet van de MPTTP is om tijdens een tocht door een natuurterrein de capaciteiten van een paard onder het zadel of in een aanspanning worden beproefd. Daarvoor dienen de paarden en aanspanningen een bepaalde afstand af te leggen, waarin onderweg obstakel- en andere proeven moeten worden gedaan.

 

Welzijn

Tijdens de MPTTP worden kennis en kunde van de deelnemer getest. We kijken hoe hij of zij met het paard zo goed mogelijk over een gemarkeerde ruiterroute  (grotendeels) door verschillende terreinen rijdt, waarbij het paard te allen tijde “fit to continue” dient te zijn. Een paard is fit to continue als het in staat is om in goede gezondheid verder te gaan. Om het welzijn van paard en ruiter te garanderen, worden alle deelnemende paarden zowel vóór, tijdens als na de wedstrijd gekeurd door zowel een hoefsmid als een dierenarts.

 

Sportiviteit

De deelnemers dienen dus  – naast het rijden van het parcours – ook een aantal verschillende proeven af te leggen, waaronder boogschieten, pistoolschieten, springen, ringsteken, oefenhandgranaat-gooien, een springparcours en een behendigheidstest. Het handboogschieten en het pistoolschieten worden verzorgd door gecertificeerde verenigingen.

 

Kennistest

Daarnaast moeten deelnemers een kennistest afleggen. De resultaten van deze proeven worden zowel in de beoordeling van de individuele als in de beoordeling van de teamprestatie meegewogen. Deelname aan de verschillende proeven is echter facultatief. Alhoewel bij dit evenement sportiviteit en het welzijn en de veiligheid van paard en ruiter vooropstaat, wordt ook veel belang gehecht aan kameraadschap.

 

Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven vind u hier.Kolonel Bert Wassenaar namens het team van het Koninklijk Staldepartement bij het onderdeel werpen tijdens de MPTTP