27 maart 2019  
Inschrijving 25e Waterloorit 22-23 juni 2019 open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 22 en 23 juni 2019 vindt de 25e herdenkingsrit van de veldslagen bij Quatre-Bras en Waterloo plaats. Dit jaar kan worden gekozen uit een rit te paard of een rally per auto naar Waterloo.

 

Napoleon Bonaparte werd hier op 18 juni 1815 definitief verslagen door een combinatie van Britse, Nederlandse, Hannoveraanse en Pruisische legers. De Slag bij Waterloo markeerde het einde van een reeks oorlogen en een keerpunt in de Europese geschiedenis.  

 

De rit voert vanuit het startpunt in het Zoniënwoud (Forêt de Soignes) ten zuiden van Brussel naar de Leeuw van Waterloo (Butte du Lion). Deze 28 ton zware gietijzeren leeuw werd door Koning Willem I na de slag bij Waterloo als eerbetoon aan zijn zoon, de Prins van Oranje, geplaatst op het slagveld, daar waar de Prins gewond raakte.

 

De Waterloorit wordt georganiseerd onder auspiciën van de Vereniging Officieren Cavalerie (VOC), in samenwerking met officieren van de Belgische Cavalerie. In totaal nemen naar verwachting een vijftigtal officieren van de toenmalige geallieerden (Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland / België) en de toenmalige tegenstander (Frankrijk) deel.

 

De deelnemers worden op zaterdagmorgen ontvangen door een van Zijner Majesteits Ambassadeurs in Brussel; tenue: DT. Na dit bezoek is er een lunch en een korte excursie. De eerste dag wordt afgesloten met een galadiner in de Koninklijke Club der Officieren van het Regiment der Gidsen (Club des Guides); tenue: attila / AT; voor partners avondkleding, dames lang.

 

Zondagochtend start de rit naar en rondom het slagveld om 09.00 vanuit Manege Merry Horse in Sint-Genesius-Rode. Er is een korte pauze bij de Butte, waar de ruiters en rallyrijders elkaar ontmoeten. Na ongeveer vijf uur in het zadel is er bij terugkomst een buffet en Belgisch bier; tenue: DT / DT-Rij.

 

Het streven is een gezellig, sportief, leerzaam en stijlvol weekend voor ruiters, rallyrijders en partners, wier aanwezigheid bijzonder op prijs wordt gesteld. Kostenindicatie: lunch en excursie €50; galadiner Club des Guides €75; overnachting tweepersoonskamer Thon Hotel EU inclusief ontbijt €90 (voor één of twee personen); paardhuur €110; rally €25 per auto; buffet €40.

 

Klik hier voor meer informatie en hier om je aan te melden bij Majoor (R) der Huzaren Harke In den Kleef, voor de rit of de rally, en voor het reserveren van paarden, maaltijden en kamers. Aanmelden kan tot 15 april 2019. Gelet op het beperkte aantal beschikbare paarden wordt het meenemen van een eigen paard aangemoedigd; goede stalling is aanwezig.

 De Prins van Oranje op het paard Wexy aan het hoofd van het vijfde bataljon bij Quatre Bras, 16 juni 1815 (uitsnede uit prent van Jan Hoynck van Papendrecht)