26 april 2019  
Generaal De Jonge koninklijk onderscheiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanmorgen, tijdens de Algemene Gelegenheid 2019, werd Generaal-majoor der Cavalerie b.d. jhr. Harm de Jonge door Z.M. de Koning benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Hij ontving de versierselen behorend bij deze koninklijke onderscheiding uit handen van de minister van Defensie, drs. Ank Bijleveld. De minister refereerde in haar toespraak aan de inspanningen van generaal De Jonge binnen en buiten de krijgsmacht, waaronder zijn voorzitterschap van de Stichting Militair Ruiterbewijs en zijn bestuursfunctie bij de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (2009-2019). Het viel de minister op dat er geen paarden op de uitreikingslocatie waren; zij vroeg zich af of hij zich wel op zijn plaats voelde. De generaal antwoordde met een kwinkslag dat hij in plaats daarvan graag 'zijn tanks' terug zou zien in de krijgsmacht en liet blijken geroerd en zeer vereerd te zijn met de koninklijke onderscheiding.

 

De onderscheiding werd toegekend wegens zijn grote verdiensten als officier van de Koninklijke Landmacht (1971-2011) in diverse toonaangevende functies en zijn vrijwillige inzet als bestuurslid van de Nederlandse Officieren Vereniging (vicevoorzitter sinds 2010), de Stichting Veteranen Brabant-Zuidoost (voorzitter Raad van Advies sinds 2014), de Ridderschap van Zeeland (president sinds 2016), de Stichting Militair Ruiterbewijs (voorzitter, 2009-2019), de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (bestuurslid, 2009-2019), de Vereniging Officieren Cavalerie (voorzitter, 2003-2018) en de Protestanse Kerk Best, Oirschot en de Beerzen (bestuurslid, 1992-1996).

 

De voordracht werd ondersteund door vele voormalige commandanten en collega's, alsmede de besturen van alle genoemde organisaties. Eerder werd hij voor zijn verdiensten onderscheiden met het Ereteken voor Verdienste in Goud van de Minister van Defensie, het Duitse Ehrenkreuz der Bundeswehr in Gold, de Franse Médaille de la Défense Nationale, de Canadese Meritorious Service Medal en de Erepenning in Zilver van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' met het opschrift Inspirerend leiderschap.

 

Klik hier voor een foto van de uitreiking. Hierbij waren zijn echtgenote Mary de Jonge, familieleden en verschillende ondersteuners van de voordracht aanwezig. In totaal werden vandaag vijftien huidige en voormalige militairen en civiele medewerkers van Defensie koninklijk onderscheiden (klik hier).

De besturen van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' en de Stichting Militair Ruiterbewijs wensen generaal De Jonge van harte geluk met deze koninklijke onderscheiding.

 Generaal Harm de Jonge werd vanochtend door Z.M. de Koning benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau