23 maart 2019  
Inschrijving Dutch Open Coubertin Cup nu open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inschrijving voor de Dutch Open Coubertin Cup / NK Moderne Vijfkamp 2019 is nu open. De wedstrijd vindt plaats op zaterdag 29 juni in Arnhem. 

 

De moderne vijfkamp werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een olympische sport, gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair. De wedstrijd bestaat uit achtereenvolgens:

 

  1. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer;
  2. zwemmen: 200 m vrije slag (100 m voor 30+);
  3. paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard; en
  4. schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m, direct gevolgd door
  5. hardlopen: 800 m veldloop (dit 4 rondes; 3 voor 30+).

 

De Dutch Open Coubertin Cup de gelegenheid om deel te nemen aan de moderne vijfkamp. Het is ook de enige wedstrijd waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in deze tak van sport kan worden behaald.

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF is een van de vijf onderscheidingen voor fysieke prestaties, naast het Vierdaagsekruis, de Nationale Sportmedaille NOC*NSF, het TMPT-Kruis en het Elfstedenkruis. Klik hier voor de eisen voor het Vijfkampkruis.

 

Luitenant-kolonel der Mariniers b.d. Stephan Blaas, wedstrijdleider: 'Na de succesvolle wedstrijd in 2018 wordt ook in 2019 de Dutch Open Coubertin Cup in Arnhem georganiseerd als onderdeel van het KNSA-evenement 'Schietsport Totaal'. Multisporters kunnen zich bewijzen in de vijf disciplines van de Olympische moderne vijfkamp, en dat alles op één (lange) dag'.

Klik hier en hier voor introductiefilmpjes over de moderne vijfkamp door Huzaar 1 (R) Kelvin Hilgeholt, die in 2006, 2007, 2009 en 2014 Nederlands Kampioen werd en in 2014 bovendien Wereldkampioen in de categorie masters. Klik hier voor informatie over de wedstrijd en om je in te schrijven.

                          

Militairen die naast het Militair Ruiterbewijs ook de eis voor het Vijfkampkruis op het onderdeel paardrijden in de moderne vijfkamp behalen, kwalificeren voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (klik hier). 

 

Klik hier voor de militaire ruiters die het Vijfkampkruis in de moderne vijfkamp en een Militair Ruiterbewijs hebben behaald (sinds 2002), en hier voor alle sporters die sinds 1916 het Vijfkampkruis hebben behaald.

 Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF voor de Olympische moderne vijfkamp