16 februari 2019  
Inschrijving Derby Maarsbergen nu open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag opent de inschrijving voor de militaire rubriek van de derby die op zaterdag 13 april 2019 wordt verreden op Landgoed Maarsbergen.

 

De derby is een officiële, door de KNHS erkende wedstrijd met twee onderdelen: springen en cross-country. Deze worden na elkaar gereden. Het springparcours bestaat uit zes of zeven hindernissen; de cross-country gaat over een parcours van ca. 1 km met ca. 25 vaste hindernissen.

De cross-country in de derby is anders dan bij eventing. Bij de derby ligt het tempo in de cross iets lager dan bij eventing; de lengte van het parcours en de afstand tussen de hindernissen zijn namelijk korter. De lijnen zijn echter langer dan bij een springwedstrijd. Veel eventingruiters vinden de lijnen in de cross-country bij de derby daarom technisch moeiljker. Zie het KNHS-Wedstrijdreglement Eventing (§329, klik hier) voor de regels voor de derby.

 

KNHS-rubrieken B, L en M

Deelnemers dienen conform de KNHS-regels startgerechtigd te zijn.

 

Onderlinge militaire rubriek in B

Naast de KNHS-rubrieken is het voor militaire ruiters die niet met een eigen paard startgerechtigd zijn mogelijk om in een separate onderlinge wedstrijd (rubriek) op niveau B uit te komen, waarbij de onderdelen qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk zijn aan klasse B. De vereiste hiervoor is het Militair Ruiterbewijs in Zilver.

 

Ontstaan cross-country's

In de periode waarin de military ontstond, werden leden met jonge paarden en nieuwe leden van de Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV, de voorloper van de MRV) aangemoedigd om deel te nemen aan een lichte wedstrijd, de Cross-Country voor Nieuwelingen.  Die werd jaarlijks in maart verreden: op Landgoed Groot-Leeuwenhorst in Noordwijk (1927), Landgoed Voorlinden in Wassenaar (1928), de Prinsenhoeve bij Breda (1929, 1932, 1933, 1935, 1937), Fort Rhijnauwen bij Utrecht (1930), bij Tilburg (1931), op de Ginkelse Heide bij Ede (1934) en Landgoed Duinrell in Wassenaar (1936, 1938, 1939). Aan deze laatste wedstrijd nam onder andere Z.K.H. Prins Bernhard deel (klik hier).

 

Aanmelden, deadline, uitslagen

Klik hier om je aan te melden (niet via mijnKNHS). Vermeld: naam ruiter en paard, klasse, KNHS-combinatienummer of 'onderlinge rubriek', rang en wapen of dienstvak. Er zijn 15 plaatsen voor militaire ruiters. Vraagprogramma, startlijsten en uitslagen worden gepubliceerd op www.knhs.nl en www.startlijsten.nl. De inschrijving sluit vrijdag 6 april. De voorlopige startlijst wordt zondag 8, de definitieve woensdag 11 april gepubliceerd. Bij de uitslag wordt rekening gehouden met de (aanvullende) regels van de MRV (klik hier).

 

Ritmeester (R) der Cavalerie b.d. jhr. ir. Maurits van der Goes: 'Na een aantal jaren samen met KNHS Regio Utrecht een Indoor Eventing te hebben georganiseerd in De Meern, hebben we in 2017 gezamenlijk besloten om een nieuwe formule te ontwikkelen: een variant op de derby. Landgoed Maarsbergen heeft sinds enkele jaren de beschikking over een terrein van ongeveer 3 ha dat zich hier bij uitstek voor leent. Een groot voordeel is bovendien dat het ook voor toeschouwers aantrekkelijk is, omdat het hele parcours vanuit één punt kan worden overzien. Ik daag alle geüniformeerde eventingruiters uit zich in te schrijven voor de derby, want zoals de mare gaat: als je in Maarsbergen rond komt, kom je overal in het land rond!'.

 

Het Nationaal Militair Kampioenschap Eventing 2019 wordt verreden op za 5 oktober op de Heerlijkheid Marienwaerdt in Beesd (klik hier).

 Z.K.H. Prins Bernhard met Bunny in de rang van ritmeester boven een sprong tijdens de Cross-Country voor Nieuwelingen van maart 1939, 80 jaar geleden