3 augustus 2018  
MRV roept kandidaten op voor Challenge Saumur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) roept kandidaten op om zich aan te melden voor de 48e editie van de Challenge Saumur. Deze wordt verreden van vrijdag 19 tot zondag 21 oktober op Landgoed Maarsbergen: voor de zevende keer in Nederland, voor de vierde keer in Maarsbergen. Eerdere edities vonden hier plaats in 2002, 2006, 2010 en 2014.

 

De Challenge Saumur is een onderlinge wedstrijd waarbij op een geloot paard wordt gereden: eerst een cross-country, dan een springparcours op B-niveau. De wedstrijd werd voor het eerst in 1970 georganiseerd tussen equipes van vier reserveofficeren uit België, Engeland, Frankrijk en Nederland en vindt afwisselend in deze landen plaats.

 

De oorspronkelijke gedachte achter deze wedstrijd is dat een bereden officier zich op een willekeurig rijkspaard door het terrein moet kunnen bewegen, wat rijvaardigheid, vertrouwen en moed vereist. Deze vaardigheid wordt nog altijd beschouwd als een van de hoekstenen van militair ruiterschap en is reden waarom het Militair Ruiterbewijs in Zilver en Goud behaald moeten kunnen worden door ruiters zonder eigen paard. Ook het springen met een geloot paard in de Moderne Vijfkamp voert hierop terug.

 

De Challenge wordt vaak op spectaculaire locaties georganiseerd, zoals:

 

 

Op zaterdagavond vindt een galadiner plaats voor de ruiters, hun partners en andere leden van de delegaties.

 

Aan de deelnemers worden in principe de volgende eisen gesteld:

 

  • reserveofficier (actief dienend of b.d.) van enig krijgsmachtdeel, wapen of dienstvak (in incidentele gevallen kan de chef de délégation, Luitenant-generaal der Cavalerie b.d. Tony van Diepenbrugge, ook beroeps selecteren)
  • het behaald hebben van het Militair Ruiterbewijs in Zilver of Goud en/of KNHS-winstpunten in eventing en/of succesvolle deelname aan eerdere edities van de Challenge Saumur.

 

Kandidaten zijn van harte uitgenodigd om hun interesse voor 31 augustus kenbaar te maken bij de coördinator van de Challenge Saumur 2018, Ritmeester der Huzaren drs Antoon Splinter (klik hier).

 Het rijden van een cross-country op een toegewezen rijkspaard is vanouds een militaire proeve van bekwaamheid. Hier generaal jhr Jan Beelaerts van Blokland als jonge luitenant tijdens de Cross-Country van Bingerden in 1936 met het rijkspaard Fledermaus